Sposoby na niestrawność

Dla tych, którzy za mocno kochają świąteczne dania, przygotowaliśmy naturalne porady. To sprawdzone i naturalne sposoby na niestrawność.

Tekst: Joanna Zaguła

Czekamy na te święta przez cały grudzień, jeśli nie przez cały rok i kiedy już wreszcie nadejdą, to korzystamy na całego. Jemy smażonego karpia, barszcz z uszkami, kapustę, ziemniaki, śledzie, kutię, pierogi, pierniki, serniki, makowce, czekoladowe mikołaje, a potem jeszcze dokładkę… I cierpmy, bo – wbrew temu, co od lat podejrzewam – nie mamy osobnego żołądka na słodycze, tylko jeden i to niewielki.

Trudno w takim momencie komukolwiek doradzać wstrzemięźliwość. A jednak będę próbować. Choć sama nie jestem bez winy. Ale co tam, niech przynajmniej inni nie cierpią. Bo bezsprzecznie najlepszym lekiem jest w tym wypadku umiar. Naprawdę nie musimy aż tak dużo jeść, a – co jeszcze ważniejsze – aż tak dużo gotować. Niech dań będzie mniej (nie zawsze musi być 12), a ich ilości czasem symboliczne. Ograniczcie liczbę słodyczy na stole i pod choinką, a nikt tego nawet nie zauważy w całym świątecznym szaleństwie.

Ale jeśli zło już się stało, to śpieszę z pomocą. Nich ta pomoc będzie naturalna, bo naszemu organizmowi, przejedzonemu i zmęczonemu, nie potrzeba jeszcze więcej wyzwań.

Jeśli czujecie ciężkość na żołądku, wypijcie niewielki kieliszek wina albo łyk (tylko łyk) wódki. Przyspieszą trawienie i żołądek przestanie być przepełniony. Pomoże też zielona herbata oraz napary: z kminku, mięty, kopru włoskiego.

Jeśli brzuch kłuje i boli – pijcie melisę i rumianek.

Jeśli macie zgagę, postawcie na świeży imbir. Na przykład zróbcie napar z jego korzenia i z miodu.

Jeśli żołądek was pali, nie zapominajcie o wodzie. Pijcie ją przez cały dzień. Ale nie po całej szklance na raz, tylko po kilka łyków co kilkanaście minut.

Jeśli macie napuchnięty brzuch zróbcie napar z pieprzu, goździków i cytryny i wypijcie na noc. A rano polecamy wodę z octem i miodem.

Jeśli jest wam niedobrze, też posiłkujcie się wodą i jedzcie migdały.

A po takim obciążeniu dla wątroby, jakim są święta, warto ją odbudować, dodając do jedzenia ostropest.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.