Masz ochotę na niebanalny deser? Przygotuj shake z gorzką czekoladą i bananami. Sekretem jego smaku są składniki najlepszej jakości – ekologiczne mleko, dojrzałe owoce, dobrej jakości czekolada.
Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
(na 4 porcje)
- mleko ekologiczne, np. BIO od OSM Piątnica – 500 ml
- kawa rozpuszczalna – 3 łyżki
- cukier brązowy – 3 łyżeczki
- czekolada gorzka – ½ tabliczki
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
- dojrzały banan – 2 średnie sztuki
- lód – 5-6 kostek
Przygotowanie:
Odlać do garnka 150 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną, cukier brązowy, połamaną czekoladę, wiórki kokosowe i całość zagotować, często mieszając. Przestudzić, dodać pokrojonego banana, lód i pozostałe zimne mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, przelać do szklanek i udekorować pokrojonymi orzechami nerkowca lub wiórkami kokosowymi.