Sernik dyniowy z karmelem to klasyka w nowej odsłonie. Skradnie wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne, deszczowe popołudnia, kiedy trzeba się pocieszyć czymś słodkim.
Dynia jest cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Podczas zakupów zwróćmy uwagę, by skórka dyni była nieuszkodzona i twarda. Dojrzała dynia powinna po postukaniu wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, czas na przygodę w kuchni. Znudziła się wam typowa zupa krem? Pora na nutkę nowoczesności i deser w nowej odsłonie. Oto sernik dyniowy z karmelem.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 500 g sera mascarpone, np. Mlekpol
- 500 g twarogu sernikowego, np. 18% Mlekpol
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyża kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g masła ekstra, np. Łaciate
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos karmelowy
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Śmietanka musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.