Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych.
Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w połączeniu
z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. A gdyby tak
zrobić sałatkę z… kawą?
Przepis: Rafał Borys, Szef Kuchni Zamku Topacz
Sałatka seler-kawa
Składniki na 1 porcję:
- marchew młoda 100 g
- sok z buraków 100 ml
- rzodkiew 20 g
- młody szpinak 10 g
- kiełki groszku 10 g
- seler korzeń 150 g
- seler nać 30g
- kawa w ziarnach 5 szt.
- maliny 3 szt.
- jeżyny 3 szt.
- cebula biała obrana 60 g
- masło 50 g
- bulion wegetariański 200 ml
- śmietanka 36% 50 ml
- bagietka francuska 1 szt.
Przygotowanie:
Bagietkę lekko zmrażamy,
a następnie kroimy w cienkie
plastry, wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C i pieczemy
przez 3 minuty. Cebulę siekamy
i szklimy na maśle, następnie
dodajemy obranego i pokrojonego
w kostkę selera (korzeń),
podsmażamy i podlewamy
bulionem. Kiedy warzywa
zmiękną podlewamy je śmietaną
i redukujemy ogień. Następnie
miksujemy na gładkie
i gęste purée, do którego
dodajemy ziarna kawy,
aby purée przeszło jej aromatem.
Część marchewki gotujemy w soku
z buraków, a część w osolonej
wodzie przez 3 minuty. Następnie
przekładamy do zimnej wody
z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny,
liście szpinaku i nać selera
myjemy i suszymy. Rzodkiew
kroimy w cienkie plastry.
Na talerzu układamy
uzyskane purée (wyciągając
wcześniej ziarna kawy),
a następnie warzywa.
I gotowe.