Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych.
Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w połączeniu
z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. A gdyby tak
zrobić sałatkę z… kawą?
 

Przepis: Rafał Borys, Szef Kuchni Zamku Topacz

Sałatka seler-kawa

Składniki na 1 porcję:

  • salatka z kawamarchew młoda 100 g
  • sok z buraków 100 ml
  • rzodkiew 20 g
  • młody szpinak 10 g
  • kiełki groszku 10 g
  • seler korzeń 150 g
  • seler nać 30g
  • kawa w ziarnach 5 szt.
  • maliny 3 szt.
  • jeżyny 3 szt.
  • cebula biała obrana 60 g
  • masło 50 g
  • bulion wegetariański 200 ml
  • śmietanka 36% 50 ml
  • bagietka francuska 1 szt.

Przygotowanie:

owocowa salatka z kawaBagietkę lekko zmrażamy,
a następnie kroimy w cienkie
plastry, wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C i pieczemy
przez 3 minuty. Cebulę siekamy
i szklimy na maśle, następnie
dodajemy obranego i pokrojonego
w kostkę selera  (korzeń),
podsmażamy i podlewamy
bulionem. Kiedy warzywa
zmiękną podlewamy je śmietaną
i redukujemy ogień. Następnie
miksujemy na gładkie
i gęste purée, do którego
dodajemy ziarna kawy,
aby purée przeszło jej aromatem.
Część marchewki gotujemy w soku
z buraków, a część w osolonej
wodzie przez 3 minuty. Następnie
przekładamy do zimnej wody
z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny,
liście szpinaku i nać selera
myjemy i suszymy. Rzodkiew
kroimy w cienkie plastry.
Na talerzu układamy
uzyskane purée (wyciągając
wcześniej ziarna kawy),
a następnie warzywa.
I gotowe.

Zamek Topacz_Owocowa warzywna sałatka z kawą

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.