Sałatka to świetne rozwiązanie na szybki, pożywny wiosenny lunch albo kolację. Wersja z burratą, czyli włoskim serem przypominającym mozzarellę, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta śmietanka, a do tego z pomidorami suszonymi, grejpfrutem i pieczywem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej.
Składniki (1–2 porcje):
- 2 garści ulubionych sałat
- 1 kulka burraty
- 4 pomidory suszone z zalewy
- 4 cząstki grejpfruta
- 3 plastry pora (część biała)
- olej, np. Rapso
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo/grzanki/paluszki chlebowe
Przygotowanie:
Burratę bez problemu kupisz już w polskich sklepach. Ten kremowy ser ma włoskie pochodzenie i gości na stołach mieszkańców południowej Italii od ponad stu lat. Produkowany jest najczęściej z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki. Najpierw powstaje skrzep mozzarelli, który zanurza się w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie, a potem gorący ser formuje się w torebkę, którą uzupełnia się śmietanką. Burraty zawija się w liście i skrapia serwatką. Dzięki temu zachowują świeżość i smak.
Jak zrobić sałatkę z burratą? Prosto i szybko, bo wiele jej nie trzeba! Umyte sałaty wyłóż na talerz, a na środku ułóż odsączoną z zalewy burratę. Cząstki grejpfruta obierz z błonek i pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na sałacie. Pomidory pokrój w kostkę, rozsyp po warzywach. Plasterki pora rozdziel na małe okręgi i posyp nimi sałatkę. Sałatka będzie najlepsza skropiona dobrym olejem lub oliwą, posolona i popieprzona. Podawaj ją z ulubionym pieczywem.