Sałatka to świetne rozwiązanie na szybki, pożywny wiosenny lunch albo kolację. Wersja z burratą, czyli włoskim serem przypominającym mozzarellę, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta śmietanka, a do tego z pomidorami suszonymi, grejpfrutem i pieczywem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej. 

sałatka  

Składniki (1–2 porcje):

  • 2 garści ulubionych sałat
  • 1 kulka burraty
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • 4 cząstki grejpfruta
  • 3 plastry pora (część biała)
  • olej, np. Rapso
  • sól, pieprz
  • ulubione pieczywo/grzanki/paluszki chlebowe

Przygotowanie:

Burratę bez problemu kupisz już w polskich sklepach. Ten kremowy ser ma włoskie pochodzenie i gości na stołach mieszkańców południowej Italii od ponad stu lat. Produkowany jest najczęściej z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki. Najpierw powstaje skrzep mozzarelli, który zanurza się w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie, a potem gorący ser formuje się w torebkę, którą uzupełnia się śmietanką. Burraty zawija się w liście i skrapia serwatką. Dzięki temu zachowują świeżość i smak. 

Jak zrobić sałatkę z burratą? Prosto i szybko, bo wiele jej nie trzeba! Umyte sałaty wyłóż na talerz, a na środku ułóż odsączoną z zalewy burratę. Cząstki grejpfruta obierz z błonek i pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na sałacie. Pomidory pokrój w kostkę, rozsyp po warzywach. Plasterki pora rozdziel na małe okręgi i posyp nimi sałatkę. Sałatka będzie najlepsza skropiona dobrym olejem lub oliwą, posolona i popieprzona. Podawaj ją z ulubionym pieczywem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.