Awokado znane było jeszcze w czasach azteckich i uprawiane w Meksyku.
Dziś jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego
sushi, jak i popularnych w Stanach Zjednoczonych smoothie.
Awokado warto również dodać do sałatki.
Przepis na wiosenną sałatkę z awokado jest niezwykle prosty. Wystarczą warzywa,
garść prażonych ziaren, garść sezamu i suszonej żurawiny oraz wolny kwadrans,
by przygotować posiłek.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- 2 świeże pomidory
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
- 50 g żurawiny suszonej Bakalland
- szczypiorek
- 2 łyżeczki sezamu
Dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- sól
Przygotowanie:
Obieramy awokado ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy
w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy
na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie
składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy
z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem,
sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland.