Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb?
To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda,
bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy.
Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.
Przepis: Karol Okrasa
Wachlarz rybnego menu
jest niesamowicie szeroki
i pozwala na różne
kuchenne eksperymenty.
Można wybierać z ryb
słodko- i słonowodnych,
polskich i bardziej
egzotycznych. Wszystko
zależy od preferencji
smakowych i kuchennej
fantazji. My proponujemy
zacząć od czegoś prostego
– kanapki z rybnym
kotlecikiem.
Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa ryby (karp, leszcz, lin)
- 80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 chlebek pełnoziarnisty
- 50 g sałaty rukoli
- 50 g orzeszków sosnowych
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Mielone mięso ryby
doprawiamy solą,
pieprzem, dodajemy
posiekane suszone
pomidory z zalewy
olejowej, posiekany
czosnek, posiekaną
natkę pietruszki,
musztardę gruboziarnistą.
Całość mieszamy
i dokładnie wyrabiamy
rękoma masę. Z masy
formujemy zgrabne
nieduże kotleciki,
natłuszczając dłonie
i deskę oliwą.
Kotleciki przesmażamy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy
cebule pokrojone w piórka. Kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem
balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim i smażymy, aż ocet odparuje,
a konfitura zgęstnieje. Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną
rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe,
olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.
Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy
kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.