Owsianka na śniadanie? Taaaak! Przyrządza się ją szybko, a dodanie kilku składników sprawia, że staje się zbilansowanym posiłkiem. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. 

Pieczona owsianka z malinami

Ciepły posiłek jest świetnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by dodatkowo rozgrzać organizm. Oto trzy inspirujące przepisy na jesienne owsianki.

Pieczona owsianka z malinami i czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 300 g malin
  • 250 ml mleka, np. Mazurski Smak 3,2%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Owsianka z dynią

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka, np. Łaciate 3,2%
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • kawałek dyni
  • 1 łyżeczka masła 
  • cukier lub miód do smaku
  • sok z cytryny 
  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka, odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.

W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę, dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

owsianka
Owsianka z gruszką

Pieczona owsianka z gruszką

Składniki:

  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki dżemu
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego, np. Milko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki mleka, np. Łaciate 3,2%
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • migdały
  • cynamon

Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.