Tort jest szczególnym rodzajem deseru, który wpisuje się we wszystkie ważne uroczystości. Mniejsze torty i torciki sprawdzają się także w roli słodkiego rodzinnego deseru, serwowanego najczęściej po niedzielnym obiedzie. Jaki powinien być idealny tort? Oczywiście nie za słodki! Nic również nie stoi na przeszkodzie, by był to tort lodowy! 

ALT: tort lodowy, polany różową polewą, udekorowany lodem w rożku, w tle łopatka do nakładania ciasta i ceramiczne naczynia
Torty są najwytworniejsze ze wszystkich deserów, dzięki czemu idealnie wpisują się we wszystkie uroczystości

Klasyczny tort to minimum trzy okrągłe puszyste biszkopty, przekładane maślaną lub śmietankową masą i ozdobione dowolnymi dodatkami. Współcześni cukiernicy i amatorzy eleganckich wypieków tworzą niezwykłe tory, swobodnie łącząc rozmaite smaki oraz osiągając mistrzostwo w dziedzinie zdobienia swoich słodkich arcydzieł. Alternatywą dla standardowych tortów są torty lodowe. Zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania, niewymagające ani wprawy, ani doświadczenia, ani nawet pieczenia. Sprawdź nasze pomysły na lodowe tory i spróbuj przygotować taki deser w domu.

Krótka historia tortów

Historia tortu, jako odświętnego deseru serwowanego podczas ważnych uroczystości, sięga starożytności. Pierwsze torty były wykonywane z ciasta chlebowego osładzanego miodem, do którego dodawano m.in. świeże i suszone owoce oraz bakalie. Ówczesne torty miały kształt koła, ponieważ okrąg symbolizował cykl życia

A skąd zwyczaj zapalania świeczek na torcie? Najprawdopodobniej zawdzięczamy go starożytnym Grekom, którzy chcąc oddać hołd bogini księżyca, Artemidzie, upiekli dla niej ciasta w kształcie księżyca. Okrągłe placki udekorowali zapalonymi świecami, które miały symbolizować światło gwiazd i księżyca

Współczesny smak i wygląd tortów oraz zwyczaje związane z ich serwowaniem rozwijały się stopniowo od XV wieku. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie urodziny czy ślub bez tortu. Elegancki deser wpisuje się również w celebrowanie ważnych rocznic i jubileuszy oraz chrzcin czy przyjęć komunijnych. 

Od lodów do lodowego tortu

Historia lodów liczy 5 tysięcy lat i pełna jest zaskakujących zwrotów akcji oraz przypadkowych odkryć. Przez przypadek powstały m.in. lody na patyku (oranżada pozostawiona na zewnątrz, która zamarzła z wraz z mieszadełkiem) i lody w wafelkach (podane awaryjnie w zwiniętych w rożek gofrach, gdy zabrakło sprzedawcy szklanych pucharków). Amerykańskim lodem w miękkim waflu zainspirował się Włoch, Giovanni Torre, który w 1906 roku stworzył pierwszą lodową kanapkę, wkładając porcję lodów między dwa wafle. 

kobieta trzymająca w obu rękach kilka rożków wypełnionych kulkami lodów
Pierwsze lody były mieszanką śniegu lub lodu z owocami, miodem lub winem. Kakao i czekolada weszły do lodowej gry dopiero około XVII wieku

Wynalezienie najpierw ręcznej, a potem mechanicznej maszyny do robienia lodów spopularyzowało mrożony przysmak. Większa dostępność lodów otworzyła drogę miłośnikom słodkich eksperymentów, którzy zaczęli podawać lody w coraz ciekawszych kompozycjach, łącząc je z ciepłymi polewami czy artystycznymi dekoracjami. 

Wypróbuj kilka ciekawych pomysłów na przepisy z lodami w roli głównej!

Aktualnie w sklepowych zamrażarkach można znaleźć nie tylko pojedyncze lody na patykach i w rożkach, ale również eleganckie lodowe rolady i gotowe lodowe torty. 

Doskonały tort lodowy? Zrób go samodzielnie!

Chcesz zrobić tort lodowy? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! Najprostsze lodowe desery w kształcie tortów wykonasz ekspresowo, korzystając z ulubionych lodów familijnych oraz komponentów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym

Poznaj nasze dwa ulubione przepisy na lodowe tory, jeden niski i owocowy, a drugi wysoki i intensywnie czekoladowy!

intensywnie czekoladowy tort lodowy, oblany polewą czekoladową, ozdobiony świeżymi owocami
Połączenie waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych lodów ze świeżymi owocami to zawsze gwarancja doskonałego smaku, również w lodowym wydaniu!

Truskawkowy torcik lodowy

To najprostszy z lodowych deserów, który możesz pokroić na kilka trójkątnych porcji i podać gościom zamiast klasycznego ciasta. 

Do przygotowania niskiego torciku będziesz potrzebować:

  • pokruszone lub zmielone ciastka, np. owsiane lub maślane,
  • opakowanie familijne lodów truskawkowych lub śmietankowo – truskawkowych,
  • do udekorowania tortu: opakowanie małych bezików lub własnoręcznie wykonane i pokruszone bezy, świeże truskawki, bita śmietana

Sposób przygotowania: 

  • Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • Na dno wsyp pokruszone lub zmielone ciastka – warstwa powinna mieć około 1,5 – 2 cm grubości
  • Wyłóż na ciastka kremowe lody i wygładź deser łyżką lub szpachelką
  • Na wierzchniej warstwie ułożyć część bezików lub pokruszonych bezy i lekko je docisnąć – bezy powinny delikatnie wejść w lody
  • Wyłożyć na górę resztę bezików
  • Przykryć tortownicę folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum 12 – 24 godziny.

Przed podaniem udekorować tort pokrojonymi w plastry świeżymi truskawkami lub posiekanymi w drobną kosteczkę truskawkami mrożonymi. Torcik łatwo się kroi i znika z talerzyków w mgnieniu oka. 

Uwaga! Truskawkowy torcik lodowy może być waniliowym, czekoladowym czy karmelowym torcikiem. Tutaj wszystko zależy od ciebie i rodzaju lodów, których użyjesz w przepisie. 

Sprawdź, jakie lody w pudełkach Marletto możesz wykorzystać podczas robienia tego lub innego tortu lodowego. 

truskawkowy tort lodowy, podany na białej, ceramicznej paterze, ozdobiony świeżymi truskawkami i kwiatami

Czekoladowy tort lodowy w waflowych rurkach

To ten rodzaj tortu, który zanim zostanie zjedzony – zostaje „pożarty” wzrokiem. Wygląda równocześnie elegancko i domowo. Nadaje się zarówno do podania podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, jak i imprezy urodzinowej dziecka, bez względu na aurę za oknem. 

Do przygotowania tortu będziesz potrzebować: 

  • około 3 litrów lodów waniliowych,
  • 250 ml słodkiej śmietany (tzw. kremówki),
  • kilka ulubionych kruchych ciastek z czekoladą,
  • kilka czekoladowych wafelków,
  • 2 opakowania waflowych rurek (najlepiej z nadzieniem!),
  • Kakao.

Sposób przygotowania:

  • dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia,
  • brzeg tortownicy wyłóż waflowymi rurkami – pionowo, jedna przy drugiej,
  • na dno wysyp połowę posiekanych ciastek z czekoladą i wafli czekoladowych,
  • włóż do blendera lody, dodaj kremówkę i kilka łyżek kakao,
  • blenduj do uzyskania gładkiej masy,
  • wyłóż połowę lodowej masy do tortownicy, wygładź łyżką lub szpachelką,
  • wysyp drugą część posiekanych ciastek z czekoladą i wafli czekoladowych,
  • wyłóż pozostałą część masy lodowe, wygładź łyżką lub szpachelką. 

Tort przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 12-18 godzin. Przed podaniem zdejmij obręcz tortownicy i udekoruj górę tortu wedle własnego uznania, np. bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Tort krój wzdłuż waflowych rurek, układając nóż pomiędzy nimi. 

Lodowy tort to deser, który nie może się nie udać! 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.