Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim ze święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i wypiekami. Co przygotować na te święta? Oto przepisy szefa kuchni Marcina Sikory na tradycyjne dania.
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami
Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem, a liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Tradycyjne dania bez chleba? Niemożliwe!
„Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni” – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką.
Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
Daniem, którego również nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:
„Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych” – mówi kucharz.
Przepis na kulebiak
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 100 ml mleka
- jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g białej, szatkowanej kapusty
- 100 g tartej na grubych oczkach marchewki
- 100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ suszonego lubczyku
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 8 szt. gotowanych jajek
- 80 g krojonej w kostkę cebul
- 2 łyżki tartego chrzanu
Farsz:
Sposób przygotowania ciasta:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
- Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Sposób wykonania farszu:
- Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
- Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
- Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
- Na końcu ostudź farsz.
Formowanie kulebiaka:
- Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
- Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
- Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.
Święta Wielkanocne to dobry czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość.