Świąteczny czas przepełniony jest pysznymi potrawami oraz korzennym aromatem. Gofry piernikowe to propozycja śniadania, która wpisuje się w podniosły nastrój i zimowy klimat, świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin. Kto chce gofry na dobry początek dnia?
Składniki na gofry piernikowe (8 sztuk) :
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody, np. Mama i ja
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miód, wodę i wymieszać. Dodać mąkę i pozostałe suche składniki i wymieszać do ich połączenia. Masa powinna być gęsta i kremowa. Odstawić na kilka chwil, by ciasto popracowało. Gofrownicę nagrzać odpowiednio wcześniej. Ponieważ kuczem do sukcesu jest dobrze nagrzane urządzenie, jeśli masz w domu gofrownicę o słabszej mocy, nagrzewaj ją nawet przez 10 minut. A potem piecz gofry (w połowie pieczenie warto podnieść pokrywę, by ciasto odparowało) i zajadaj się jeszcze ciepłymi.