Świąteczny czas przepełniony jest pysznymi potrawami oraz korzennym aromatem. Gofry piernikowe to propozycja śniadania, która wpisuje się w podniosły nastrój i zimowy klimat, świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin. Kto chce gofry na dobry początek dnia? 

gofry piernikowe  

Składniki na gofry piernikowe (8 sztuk) :

  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody, np. Mama i ja
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miód, wodę i wymieszać. Dodać mąkę i pozostałe suche składniki i wymieszać do ich połączenia. Masa powinna być gęsta i kremowa. Odstawić na kilka chwil, by ciasto popracowało. Gofrownicę nagrzać odpowiednio wcześniej. Ponieważ kuczem do sukcesu jest dobrze nagrzane urządzenie, jeśli masz w domu gofrownicę o słabszej mocy, nagrzewaj ją nawet przez 10 minut. A potem piecz gofry (w połowie pieczenie warto podnieść pokrywę, by ciasto odparowało) i zajadaj się jeszcze ciepłymi. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.