Najbardziej jesienne z warzyw, czyli zdrowa i odżywcza dynia jest nie tylko ozdobna, ale bardzo przydatna w kuchni. Oto nasz przepis na dynię.
Tekst: Patrycja Skwierczyńska
Dyni jadalnej znamy około 20 gatunków. To warzywo, które działa odkwaszająco i ma mało kalorii. Dynia jest też bogata w beta-karoten, czyli żółty, czerwony i pomarańczowy bardzo zdrowy barwnik roślinny. To dzięki niemu często, jedząc dynię, chronimy się przed zachorowaniem na raka piersi, żołądka czy jelita grubego. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca. Pestki dyni polecane są jako remedium na wszelakie pasożyty pojawiające się w organizmie człowieka, dlatego zachęcamy do suszenia pestek dyni i jedzenia ich jeszcze świeżych. Dynia pomaga w odchudzaniu nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczna, ale też zawiera dużo błonnika, który ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Dynia świetnie nadaje się na posiłek dla najmłodszych, bo można ją podawać już na początku rozszerzania diety naszej pociechy w formie pieczonych kawałków, zup czy placków.
Najpopularniejsza w Polsce w ostatnich latach jest dynia pochodząca z Japonii – hokkaido. Słodka, z jadalną skórką i orzechowym posmakiem. Z takiej właśnie dyni możecie zrobić pyszną i pożywną zupę-krem, na którą przepis znajdziecie na końcu artykułu.
Butternut, czyli dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej i wygląda jak przerośnięta gruszka. Ma jasną skórkę i mało pestek, dlatego w tej dyni miąższu jest najwięcej i wychodzą z niej najlepsze frytki! Wystarczy pokroić ją na kawałki, natłuścić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 220°C na około 20 minut.
Lunga di Napoli to włoska dynia o podłużnym kształcie. Jest ogromna, wyrasta nawet od 20 kilogramów! Dużo miejsca zajmują w niej nasiona, ale jej miąższ jest słodki i delikatny w smaku, a w kolorze intensywnie pomarańczowy. Możemy ją jeść nawet na surowo.
Przepis na szybki i odżywczy krem z dyni
Co będzie nam potrzebne:
Bulion warzywny (marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, suszone grzyby, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy)
Dynia (dodajcie, ile potrzebujecie, najlepiej całą dynię ok. 800 gram.)
Cebula
Czosnek (według uznania)
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka startego imbiru
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól i pieprz
Ewentualnie sok z cytryny
Dynię kroimy na kawałki, delikatnie skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nastawiamy bulion. Do około litra wody wrzucamy warzywa oraz przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pokrojoną cebulę podsmażamy na dnie garnka na oliwie, po chwili dodajemy pokrojony czosnek. Kiedy wszystko się zeszkli, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy dynię bez skórki oraz warzywa z bulionu i gotujemy minutę. Po tym czasie wlewamy bulion i miksujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Przed podaniem można bawić się dodatkami. Spróbujcie dodać natkę pietruszki, chili lub grzanki. Smacznego!