Pasta z buraka z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, czy krakersami. Wegetariańskie smarowidełko dla tych, którzy cenią zdrowe dodatki.
Pasta z buraka to pyszny i mało skomplikowany w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Zamiast kupować gotowe produkty w sklepie, można takie wegetariańskie smarowidełka zrobić samemu w domu. Wystarczą warzywa (w tym przypadku buraki i marchewka), łyżka kaszy, przyprawy, oliwa, sok z cytryny i uprażone pestki. Kilka minut krojenia i duszenia, potem blender w rękę i gotowe.
Składniki:
300 g buraków
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą, np. Holle
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
majeranek i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je, aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu.