Pasta z buraka z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, czy krakersami. Wegetariańskie smarowidełko dla tych, którzy cenią zdrowe dodatki.

pasta z buraka

 

Pasta z buraka to pyszny i mało skomplikowany w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Zamiast kupować gotowe produkty w sklepie, można takie wegetariańskie smarowidełka zrobić samemu w domu. Wystarczą warzywa (w tym przypadku buraki i marchewka), łyżka kaszy, przyprawy, oliwa, sok z cytryny i uprażone pestki. Kilka minut krojenia i duszenia, potem blender w rękę i gotowe.

Składniki:

300 g buraków

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą, np. Holle

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki słonecznika i  dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je, aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.