Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami.
Za tym szczególnym czasem tęskni każdy z nas. Nie możemy
się doczekać wyjątkowej atmosfery, charakterystycznego
zapachu choinki przeplatającego się z aromatem domowych
wypieków.
Nieodłącznym elementem świąt są ozdoby – to właśnie one w dużej mierze
tworzą niepowtarzalny świąteczny klimat. Warto zadbać o coś więcej niż tylko
o przystrojenie choinki bombkami i łańcuchami. Zarówno na choince, jak i na stole
mogą się znaleźć wspaniałe i… smaczne ozdoby. Sięgnijmy więc po ciekawe przepisy,
aby oczarować gości nie tylko smakiem słodkości, ale ich wyglądem. Na pewno tak
się stanie, jeśli wypróbujemy sprawdzone przepisy Nutelli.
Ciasteczkowe domki na choinkę
Smakołyki na święta to coś więcej niż tylko ciasta na stół. Śmiało możemy
przygotować różne smaczne ciasteczka, które jednocześnie będą pełnić rolę
pięknej ozdoby na choinkę. Warto zrobić zapas, bo prawdopodobnie szybko
znikną z choinki! Bardzo ciekawą propozycją są ciasteczkowe domki choinkę.
Ich przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale też szybkie.
Składniki:
- 170 g mąki
- 55 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki (1,5 g) przyprawy do piernika
- 100 g Nutelli
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem Nutelli) i zagniatamy ciasto.
Musi być elastyczne i łatwo odchodzić do dłoni. Wałkujemy ciasto – powinno
mieć około 4 mm grubości. Wycinamy z ciasta domki. Jeśli nie posiadamy specjalnej
foremki o takim kształcie, możemy samodzielnie przygotować szablon, np. tektury.
Robimy maleńkie dziurki (świetnie sprawdzi się do tego słomka do picia), aby później
móc przeciągnąć przez nie wstążeczki i zawiesić ciastka na choince.
Gotowe ciastka odkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie
przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy
ją do piekarnika rozgrzanego do 160 °C. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut,
aż się zarumienią. Kiedy ciasteczkowe domki będą już wystudzone, nakładamy
Nutellę do rękawa cukierniczego i ozdabiamy.
Piernikowe ludziki z Nutellą
A oto jeszcze jedna propozycja interesującej i jednocześnie smacznej dekoracji
na choinkę – piernikowe ludziki z kremem Nutella.
Składniki (na 20 pierniczków):
- 60 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru
- 60 g miodu
- 1 żółtko jajka
- 190 g mąki
- 2 g przyprawy do piernika
- 2,5 g sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 g kremu Nutella
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy masło, cukier i miód, a następnie dodajemy żółtko. W oddzielnym
naczyniu przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy. Zawijamy ciasto folią spożywczą
i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy
ciasto – powinno mieć około 4 mm grubości. Wykrawamy ludziki przy pomocy
specjalnych foremek. Możemy również zrobić ciasteczka o innym kształcie
(np. choinki, gwiazdki itp.).
Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez około 8-9 minut.
Odstawiamy ciasteczka do wystudzenia. Następnie połowę z nich smarujemy
Nutellą i „sklejamy” z drugim ciastkiem. Wierzch tego ostatniego zdobimy
wcześniej przygotowanym lukrem.
Aby przygotować lukier, łączymy cukier puder z sokiem z cytryny.
Dokładnie mieszamy, aż osiągnie jednolitą konsystencję.
Migdałowe babeczki z Nutellą
A teraz przepis na maleńkie babeczki, które będą pięknie ozdabiać świąteczny stół.
Są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
(na około 24 babeczki):
- 120 g kremu Nutella
- 70 g roztopionego masła
- 50 g mąki
- 130 g cukru pudru
- 70 g mąki z migdałów
- 4 białka
Przygotowanie:
Dodajemy do jednego naczynia mąkę, mąkę migdałową i cukier puder, następnie
białka i roztopione masło. Łączymy składniki, odstawiamy do lodówki na około
1 godzinę. Smarujemy masłem i oprószamy mąką foremki na babeczki (o średnicy
około 2,5 cm). Wypełniamy foremki do 2/3 ich wysokości. Nagrzewamy piekarnik
do temperatury 180°C. Pieczemy babeczki przez około 12 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Nakłuwamy każdą
babeczkę wykałaczką i wypełniamy Nutellą przy pomocy rękawa cukierniczego
z cienką końcówką. Dekorujemy wierzch babeczek Nutellą i oprószamy cukrem
pudrem. Gotowe!