Oto najciekawsze naszym zdaniem nowe książki kulinarne na rynku wydawniczym. Czytajcie, zachwycajcie się zdjęciami, gotujcie!
Tekst: Joanna Zaguła
Siedzimy w domu, mamy być może nieco więcej czasu, który można spędzić w kuchni. A może znajdujemy się przy piekarniku raczej z konieczności, bo restauracje pozamykane, a ceny w dowozie sięgają sufitu. Być może po prostu przyda się wam więc garść inspiracji. A może po prostu śledzicie to, co się ukazuje na rynku. W takim przypadku nie trzeba was namawiać do lektury. Przedstawiamy nowe książki kulinarne.
„Cztery składniki”, czyli dokładnie sól, tłuszcz, kwas i ciepło to zdaniem autorki, Samin Nosrat, podstawy, których działanie wpływa na smak. Trzeba je zrozumieć, by gotować pysznie i kreatywnie. Sól wzmacnia smak, tłuszcz dodaje wyrazu, bez niego nic nie czuć w daniu, kwas sprawia, że smak ma odpowiedni balans, ciepło zaś decyduje o konsystencji. Samin objaśnia, inspiruje i pokazuje, jak łatwo wyczarować coś z dobrych i odpowiednio skomponowanych oraz przyrządzonych składników. Polecam też serial na Netflixie na podstawie tej książki!
„Misa mocy” to książka napisana dla tych, którym zależy na dobrostanie planety, ale też na tym, by smacznie i zdrowo jeść. Oczywiście, że nauczy was gotować naturalnie, lokalnie i sezonowo, ale też poradzi, jak to robić szybko, łatwo i tanio. A także bezstresowo. Razem z autorką, Ewą Ługowską, wspólnie zaplanujecie zakupy, obiad z reszek i warzywne rabaty na balkonie.
„Zielona uczta” to nowa propozycja od mistrza Nigela Slatera. Jak zwykle u Nigela będzie prosto – każde danie wymaga nie więcej niż pół godziny pracy. A w dodatku to idealna książka na ten sezon, bo zawiera przepisy z wiosennymi i letnimi składnikami, a także jest w pełni wegetariańska. Nie będziecie się mogli doczekać drugiej części – jesienno-zimowej.
„Dziewczyny z wypiekami” was zachwycą. Ich desery mogą się na pierwszy rzut oka wydawać onieśmielające. Popatrzcie tylko na to, jak genialnie wyglądają! Autorki przeprowadzą was jednak na spokojnie przez zawiłości i meandry tych wyrafinowanych przepisów.