Masz ochotę na słodką przekąskę domowej roboty? Już jutro, 30 marca muffinki obchodzą swoje święto, a dzień później przypada Dzień Budyniu. Jest zatem okazja do zjedzenia deseru w domowym wydaniu. 

Jak wynika z badań, w domach blisko 75% Polaków co najmniej raz w miesiącu pojawia się wypiek domowej roboty. W pieczeniu dominują kobiety, jednak i mężczyźni coraz częściej zaglądają do kuchni. Blogi kulinarne cieszą się niesłabnącą popularnością, a instagramowe hasztagi #food; #foodieofinstagram czy #foodstagram przekładają się na miliony oznaczonych postów prezentujących fotografie ciast i ciasteczek. Liczebnością prześcigają je jedynie zdjęcia kotów. Lubimy piec, a mamy ku temu kilka powodów. To nasz sposób na relaks, a zapach dodatkowo działa na nas odprężająco i wprowadza domową atmosferę. A do tego domowe wypieki wychodzą taniej niż w cukierni. Masz ochotę na słodką przekąskę domowej roboty? Już jutro, 30 marca muffinki obchodzą swoje święto, a dzień później przypada Dzień Budyniu. Jest zatem okazja do zjedzenia deseru w domowym wydaniu. 

Muffiny z ziemniaków i mięsny budyń

Pochodzące z Anglii muffiny swoją historią sięgają czasów wiktoriańskich, kiedy to były jedzeniem dla służby, a powstawały najczęściej z resztek czerstwego chleba i ziemniaków. Smażone w formie placków były miękkie w środku i twarde na zewnątrz. Kształt miniaturowych ciast, który mają współczesne muffiny to z kolei pomysł amerykański, ale w Nowej Zelandii wciąż spotkać możemy smażone placuszko-bułeczki drożdżowe, podawane na gorąco z masłem serwowane pod nazwą „angielskie muffiny”.

Z kolei budyń kojarzy się nam z mleczną przekąską na słodko. Jednak kiedyś był on daniem mięsnym. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „boudin” oznaczającego kaszankę. My jednak wolimy jego słodką wersję. W Los Angeles powstał nawet bar z budyniem serwujący ten smakołyk w przeróżnych konfiguracjach. Mimo iż w Polsce obecnie jego najpopularniejszą formą jest półprodukt, w torebce do błyskawicznego przygotowania w domu, warto czasem pokusić się o zrobienie jego zdrowszej wersji.

muffinki

Przepisy na Dzień Muffinów i Budyniu:

Muffiny tradycyjne

Składniki:

  • mąka – 2 szklanki
  • cukier – 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • jaja – 2 szt.
  • jogurt naturalny – 0,5 szklanki
  • olej – 0,5 szklanki

opcjonalnie

  • posiekana tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania: 

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Zawartość obu naczyń łączymy wsypując suche do mokrego i mieszamy do połączenia składników. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, im mniej wymieszane, tym lepsze. Foremki lub papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości. Możemy dodać posiekaną czekoladę. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Budyń jaglany

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
  • 1,5 szklanki dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • banan
  • garść orzechów

Sposób przygotowania: 

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, aż woda będzie czysta, następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy szklanką mleka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie mleko. Tak przygotowaną przekładamy do blendera, dodajemy banany, orzechy, olej kokosowy i resztę mleka i miksujemy na gładki mus.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.