To szalejemy dziś ze słodkościami! Pączki, faworki albo dobry domowy deser. Co powiecie na mini serniki z ricotty z musem malinowym? Kilka składników, kwadrans pieczenia, odrobina przecierania i są. Pyszności na Tłusty Czwartek gotowe.
Składniki sernika:
500 g sera ricotta
4 jajka
4 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
Składniki musu:
250 g maliny (mogą być mrożone)
50 g cukru pudru
Jak upiec mini serniki?
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy krążki do wyłożenia mini serniczków: z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości 5 cm, zwijamy w rulon średnicy 6-7 cm i spinamy np. zszywaczem do papieru, by się nie rozwinęły. Posłużą za foremki do mini serniczków.
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę przez 2 minuty. Dodajemy ser, proszek do pieczenia i budyń i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Maliny zasypujemy cukrem pudrem w rondelku i gotujemy je chwilę na wolnym ogniu przez 5 minut, aby sos się zredukował. Pamiętajmy o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C – termoobieg. Krążki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wypełniamy je masą serową do ¾ wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po wyciągnięciu z pieca należy odczekać 5-10 minut zanim odwiniemy papier od serniczka. Robimy to ostrożnie, aby się nie poparzyć. Na talerzu wykładamy 2-3 łyżki musu malinowego, na mus kładziemy mini serniczek i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
Przepis: www.dwor-korona.pl