Makrela. Pyszna, delikatna ryba, która jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, przed laty wraz z morszczukiem, królowała na naszych stołach. Wędzona, jedzona palcami wprost z gazety z kawałkiem bułki albo podawana w pastach, kojarzyła się z prostym, pożywnym daniem. Nikt wtedy nie myślał o zawartych w niej wartościowych proteinach, ważnych dla budowy kości. Grunt, by była świeża. Dziś wraca na w innym wydaniu. Makrela z nowoczesnym twistem? Dlaczego nie! 

Uwaga miłośnicy ryb! Zdrowa i smaczna makrela wraca w wielkim stylu. Ba, doczekała się nawet kampanii promującej jej atuty. Pod hasłem „Makrela SUPERDOBRA” kryje się akcja edukacyjna wzbogacona o książkę z 23. przepisami, których autorem jest Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia. Znajdziecie tam przepisy między innymi na wigilijne dania: zupę rybną z makreli, pieczoną makrelę z ziemniakami i marchewką albo makrelę z białą fasolą i boczniakami. Spróbujecie? To może być hit tegorocznych świąt! 

Zupa rybna z makreli

Fot. Robert Wilczyński

Składniki (porcja dla 6-8 osób):

  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
  • 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
  • kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
  • 1,5 l bulionu rybnego 
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
  • 100 ml śmietanki 30% UHT,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie. Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.

Składniki na bulion rybny:

  • 2 makrele całe, patroszone,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • zielona część pora,
  • 6 suszonych grzybów,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 12 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2,5 l wody.

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm. Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką

Fot. Robert Wilczyński

To propozycja dla osób poszukujących nowych smaków – przepis inspirowany jest kuchnią afrykańską.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,
  • 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,
  • 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • 6 łyżek oliwy,
  • pieprz i sól do smaku,
  • rozmaryn do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W tym czasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów. Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki. Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.

Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni

Fot. Robert Wilczyński

Ryby znakomicie łączą się też z grzybami – w tym wypadku – z boczniakami. Przygotowanie dania powinno zająć ok. 40 minut.

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 świeże filety z makreli,
  • 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 4 suszone pomidory, bez zalewy,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,
  • 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,
  • pieprz i sól.

Puree z dyni:

  • 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190°C. W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.

Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody. Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zarumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.