Makrela. Pyszna, delikatna ryba, która jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, przed laty wraz z morszczukiem, królowała na naszych stołach. Wędzona, jedzona palcami wprost z gazety z kawałkiem bułki albo podawana w pastach, kojarzyła się z prostym, pożywnym daniem. Nikt wtedy nie myślał o zawartych w niej wartościowych proteinach, ważnych dla budowy kości. Grunt, by była świeża. Dziś wraca na w innym wydaniu. Makrela z nowoczesnym twistem? Dlaczego nie!
Uwaga miłośnicy ryb! Zdrowa i smaczna makrela wraca w wielkim stylu. Ba, doczekała się nawet kampanii promującej jej atuty. Pod hasłem „Makrela SUPERDOBRA” kryje się akcja edukacyjna wzbogacona o książkę z 23. przepisami, których autorem jest Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia. Znajdziecie tam przepisy między innymi na wigilijne dania: zupę rybną z makreli, pieczoną makrelę z ziemniakami i marchewką albo makrelę z białą fasolą i boczniakami. Spróbujecie? To może być hit tegorocznych świąt!
Zupa rybna z makreli
Składniki (porcja dla 6-8 osób):
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,
- 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,
- kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,
- 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,
- 1,5 l bulionu rybnego
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
- 100 ml śmietanki 30% UHT,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie. Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.
Składniki na bulion rybny:
- 2 makrele całe, patroszone,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 pomidor,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 cebula,
- zielona część pora,
- 6 suszonych grzybów,
- kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 12 ziaren czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2,5 l wody.
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm. Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.
Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką
To propozycja dla osób poszukujących nowych smaków – przepis inspirowany jest kuchnią afrykańską.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,
- 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,
- 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,
- 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,
- 1 łyżka przyprawy garam masala,
- 6 łyżek oliwy,
- pieprz i sól do smaku,
- rozmaryn do dekoracji.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W tym czasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów. Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki. Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni
Ryby znakomicie łączą się też z grzybami – w tym wypadku – z boczniakami. Przygotowanie dania powinno zająć ok. 40 minut.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 świeże filety z makreli,
- 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 4 suszone pomidory, bez zalewy,
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,
- 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,
- pieprz i sól.
Puree z dyni:
- 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,
- kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190°C. W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.
Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody. Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zarumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.