Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się coś słodkiego domowej roboty, choćby obłędnie czekoladowe kruche ciasteczka z makiem. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

kruche ciasteczka z makiem

Składniki na kruche ciasteczka z makiem:

  • 160 g mąki
  • 40 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • 150 g cukru lub erytrytolu
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 120 g masła
  • 200 g maku mielonego, np. BackMit
  • 200 ml mleka
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki dżemu śliwkowego
  • garść ulubionych bakalii. np. KRESTO
  • 120 g cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła

Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka

Przygotowanie: 

Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując, połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem, a cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.