Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!

kawa mielona

Są wypadki, w których kawa mielona jest po prostu niezbędna. Na przykład kiedy zaczynamy dopiero przygodę z kawą i nie chcemy inwestować połowy wypłaty w sprzęt do parzenia. Lub kiedy czeka nas krótki wyjazd, a wzięcie młynka nie wchodzi w grę. A także kiedy chcemy komuś podarować naszą ulubioną kawę, a wiemy że nie posiada młynka. Dlatego zamiast pozbawiać się drogocennej kofeiny i dobrej kawy, możemy zadbać o to, aby prawidłowo ją przechowywać, tak żeby jej smak był jak najlepszy.

Stosując zasadę definicji negatywnej, możemy sobie najpierw odpowiedzieć, jak z całą pewnością nie przechowywać mielonej kawy.

Kawa mielona – z dala od lodówki

Prawdą jest, że wiele produktów zachowuje swoją świeżość w niskiej temperaturze. Do pewnego stopnia dotyczy to także kawy. Jednak przechowywanie kawy w lodówce pełnej jedzenia — serów, wędlin i warzyw to gotowy przepis na kawę o smaku zawartości naszej lodówki. Jeśli chcecie pozbyć się zapachów z lodówki — wstawcie do niej filiżankę z mieloną kawy — ale nie próbujcie jej parzyć, chyba że chcecie się przekonać, jak smakuje kawa o smaku lodówki.

Z dala od wilgoci i słońca

Kawa pochłania z otoczenia nie tylko zapach, ale również wilgoć. Jeśli będziemy przechowywać ją zbyt blisko zmywarki lub parującego czajnika, możemy sprawić, że naciągnie wilgocią i jej smak nie będzie zachwycający. A o szkodliwości działania promieni słonecznych wie każdy, kto poparzył się nieopatrznie zasypiając na plaży. Słońce nagrzewające paczkę kawy może doprowadzić do zajścia niechcianych reakcji chemicznych. Ciemna szafka powinna być schronieniem dla naszej zmielonej kawy.

Nie chomikuj!

Czasami najdzie nas ochota, aby zebrać zapasy, obstawić szafkę od góry do dołu kawą i nie bać się, że pewnego ranka jej zabraknie. Niestety, nie jest to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcemy pić kawę smaczną, pełną smaku i aromatu. Jeśli chcemy przechowywać zmieloną kawę, kupmy jej tyle, ile jesteśmy w stanie zużyć w ciągu dwóch tygodni, maksymalnie miesiąca.

Puszka, słoik, pojemnik?

Być może najdzie was ochota przesypania kawy do specjalnej puszki z napisem kawa albo do przezroczystego słoika, żeby wyglądała ładnie i zero waste. Nie jest to najlepszy pomysł! Opakowania, w których przybywa do was kawa, zostały specjalnie zaprojektowane tak, aby zachowywać świeżość jak najdłużej. Dlatego zmieloną kawę zostaw w jej oryginalnym opakowaniu — woreczku, puszce lub słoiczku. Szeroki wybór pysznej kawy mielonej znajdziecie na Coffeedesk.pl.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.