Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł.

koktajl jesienny

Koktajl z pomarańczą i imbirem to nie tylko sposób na smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych. Jego głównym składnikiem jest mleko owsiane i owoce, w tym jabłko, melon i pomarańcza. Najbardziej znaczącym składnikiem tej ostatniej jest witamina C, która jest kluczowa dla wielu funkcji organizmu, w tym dla wspierania odporności i procesu gojenia się ran. Witamina C obecna w owocach jest silnym antyoksydantem, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wolne rodniki mogą przyczyniać się do rozwoju różnych stanów zapalnych i chorób. Badania wykazały, że pomarańcze zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które mogą hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za te schorzenia jamy ustnej. Ponadto, pomarańcze są bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz minerały takie jak potas, oraz związki polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy zawarte w białej części skórki i błonkach rozdzielających cząstki owocu wzmacniają działanie witaminy C, co sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm niż jej syntetyczny odpowiednik. 

Imbir z kolei ma działanie rozgrzewające, pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo zębów.

Miód natomiast ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące. Jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i składników odżywczych.

„Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom, odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Chcąc chronić zęby przed kwasowym działaniem pomarańczy i miodu, koktajl najlepiej wypić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość. Aby dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej” – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.

Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Jesienne koktajle mają wiele zalet, warto więc wprowadzić je do codziennej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami.

Składniki na koktajl:

– 1 duże jabłko

– 1 duża pomarańcza

– ¼ melona

– 1 łyżeczka miodu

– 1 cm kawałek świeżego imbiru

– 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub sojowego)

– 1 szczypta cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania: Jabłko dokładnie umyć i pokroić na kawałki, pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, melona obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić wszystko do blendera dodać miód, mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przelać koktajl do szklanki i cieszyć się jego pysznym smakiem.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.