Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni
w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci,
poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu
owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
„Optymalne spożycie wody powinno wynosić w granicach 2-2,5 litra na dobę. Kobiety potrzebują nieco mniej wody niż mężczyźni – przeciętnie 2 wobec 2,5 litra. Zgodnie z zaleceniami Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów, szacuje się, że powinniśmy spożywać 30 mg wody na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie znacznie wzrasta, gdy znajdujemy się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura lub podejmujemy jakąś aktywność fizyczną. Wówczas powinniśmy pić o około litr płynów więcej niż zazwyczaj” – przypomina dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Ważnym ostrzeżeniem, które wysyła nasz organizm, jest uczucie pragnienia, świadczące o tym, że jesteśmy odwodnieni już w 2-3%. Nie należy doprowadzać do odwodnienia organizmu. Szczególnie wrażliwe grupy to dzieci i osoby starsze. Powinniśmy stosować nawyk picia, zanim poczujemy uczucie pragnienia. Należy pamiętać, że wraz z potem organizm wydala niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Podczas przebywania w wysokich temperaturach szybko tracimy na przykład sód czy potas. Aby odzyskać te cenne składniki, poza odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinniśmy również zadbać o prawidłowe odżywianie.
„Doskonałym źródłem witamin i mikroskładników są owoce, a lato to czas, gdy ich dostępność jest zdecydowanie największa. Rekomendowana dawka owoców i warzyw w dobowej diecie wynosi minimum 400 gramów, które najlepiej spożyć w 5 porcjach. Ponadto, owoce stanowią doskonałe źródło energii, potrzebnej podczas aktywności fizycznych, których latem podejmujemy znacznie więcej niż w innych porach roku. Podczas sezonu letniego można jeść na przykład truskawki czy arbuzy. Takie owoce zawierają dużo wody. Cennym źródłem składników bioaktywnych są także borówki, maliny, jagody” – tłumaczy prof. Stoś.
Lato to okres, gdy jesteśmy zajęci turystycznymi wojażami, spacerami czy uprawianiem sportu, dlatego potrzebujemy wygodnej i łatwo dostępnej alternatywy dla owoców i warzyw. Wartościowymi zamiennikami dla owoców i warzyw są soki – 100% sok zachowuje większość wartości odżywczych, zawartych w surowcach, z których jest wytworzony.
„Soki są świetnym rozwiązaniem także dlatego, że latem rzadziej odczuwamy głód, przez co często nie uzupełniamy składników odżywczych w dostatecznym stopniu. Osobom aktywnym szczególnie polecam sok pomarańczowy z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny oraz folianów, zmniejszających uczucie zmęczenia i potasu, który wspiera poprawne funkcjonowanie mięśni” – wyjaśnia prof. Stoś.
Nie tylko na lato
Zbilansowana, bogata w mikroelementy dieta, połączona z odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinna zapewnić nam energię i dobre samopoczucie nawet w upalne dni. Lato to dobry moment, by oprzeć swoją dietę na owocach i warzywach. O ile niektóre z nich są dostępne jedynie w stosunkowo niedługim okresie, o tyle w soki możemy zaopatrzyć się przez cały rok. Kupując je, mamy gwarancję, że powstały z owoców i warzyw najwyższej jakości, zebranych w szczycie sezonu, co przekłada się na zawartość witamin i innych mikroskładników.
My zawsze z mężem mamy ze sobą butelkę z wodą kokosową. W sumie odkąd pierwszy raz rok temu spróbowaliśmy jej z ekopiramidy, to się z nią nie rozstajemy. Świetna jet na upalne dni, rewelacyjnie nawadnia i jest zdrowym zamiennikiem zwykłego sklepowego izotonika.