Eleganckie przyjęcia wymagają nie tylko odpowiedniej oprawy stołu czy przygotowania wykwintnych dań. Warto zadbać o ich podanie zgodnie z zasadami savoir-vivre. Jak serwować potrawy gościom, aby mieć pewność, że zostaną dobrze obsłużeni?
Jeśli urządzasz obiad dla przyjaciół, to zapewne nie zaprzątasz sobie głowy tym, w jaki sposób należy podać kolejne dania. Liczy się przede wszystkim dobra atmosfera, a najbliżsi nie będą cię rozliczać z tego, jak przygotowałeś się do ich ugoszczenia. Może to wyglądać nieco inaczej, gdy wydajesz kolację biznesową. Wówczas warto zadbać o detale.
Wybór zastawy stołowej
Jeśli wyprawiasz uroczystą kolację, dobrze, by na stole pojawił się serwis z porcelany. Uznawany jest bowiem za najbardziej elegancki. Warto też wcześniej ułożyć na stole odpowiednią liczbę sztućców, które będą potrzebne do skonsumowania kolejnych potraw. Nie należy także podawać zupy od razu w głębokich talerzach. W dobrym tonie jest ustawienie na stole wazy do zupy. Fakt, że na stole będzie stać tego rodzaju naczynie nie oznacza jednak, że każdy z gości sam powinien się obsłużyć. Ciepłe dania należy zaserwować na półmiskach, a deser, a zwłaszcza ciasto, wypada podać na paterach.
Oprawa stołu
Choć zastawa stołowa ma duże znaczenie, nie należy zapominać o innych elementach dekoracyjnych. Najważniejszy z nich jest oczywiście obrus. Czy to punkt obowiązkowy? Jeśli wyprawiasz uroczystą kolację, to lepiej z niego nie rezygnować. Na stole możesz ustawić również świecznik, chociaż zdecydowanie lepiej pasuje on do kolacji świątecznej niż biznesowego spotkania. Pamiętaj, aby obrus wcześniej wyprasować (ewentualne zagięcia nie są w dobrym tonie). Na stole ułóż serwetki.
Kolejność podawania potraw
Wydawać się może, że kolejność podawania potraw na uroczystej kolacji jest dość oczywista, jak się jednak okazuje – nie zawsze. Jak zatem serwować potrawy? Posiłek powinno się zacząć od zimnej przystawki. Później na stole powinna znaleźć się waza do zupy. Po pierwszym gorącym daniu, podajmy drugie, jednak nie będzie to jeszcze danie główne, a druga gorąca przystawka. Dopiero po niej serwujemy gościom drugie danie, po którym ewentualnie na stole pojawi się deser i kawa lub herbata.
Co istotne, ważna jest także kolejność serwowania potraw z uwzględnieniem gości. Co to oznacza? Najpierw potrawy powinny dostać kobiety, a w następnej kolejności mężczyźni. Jako ostatni posiłek powinien otrzymać gospodarz.
Organizacja uroczystych przyjęć może okazać się trudnym zadaniem, szczególnie gdy chcesz trzymać się wszystkich zasad. Pamiętaj więc, aby zaopatrzyć się najpierw w elegancki serwis stołowy, w którym nie zabraknie wazy do zupy czy półmisków, a potem mieć na uwadze dekorację stołu i kolejność serwowania potraw.