Wybory żywieniowe, których dokonujemy, mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a błędy skutkować nie tylko obniżeniem odporności, ale też koncentracji w pracy. Głównymi wrogami naszej sylwetki i produktywności są m.in.: dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Jak jeść zdrowiej i nie przytyć w pracy zdalnej?
Nieregularna i uboga w składniki odżywcze dieta jest jednym z czynników zwiększających ryzyko otyłości, z którą zmaga się z roku na rok coraz więcej osób. Epidemia nadwagi i otyłości to szybko rosnący problem XXI wieku, dlatego tak ważne staje się włączenie do edukacji żywieniowej również miejsca pracy jako przestrzeni, gdzie możemy zadbać o prawidłowe nawyki. W końcu spędzamy tam 1/3 doby.
Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, na przykład spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach czy pilnowanie dziennego bilansu energetycznego.
Nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić
Zbędne kilogramy tłuszczu to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.
Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy, pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office! Najwięcej, bo 39% badanych – między 4 a 6 kilograma. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywia się gorzej.
Miej warzywa i owoce pod ręką
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
„Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian. Jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety” – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Skutkiem realizacji złych nawyków żywieniowych jest nie tylko przyrost wagi, ale też zmniejszona odporność fizyczna i psychiczna, a także niższa koncentracja, co w połączeniu ze zwiększoną podatnością na stres, czemu sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne. Nie tylko nadwagę.