Zastanawiasz się, jak przystroić świąteczny stół, by cieszył oczy gości.
Postaw na naturalne ozdoby, które również ucieszą podniebienia.
Pomarańcze z pistacjami, orzechy, czekolada z bakaliami to jest to.
Podczas tegorocznych świąt proponujemy przykryć stół lnianym obrusem,
talerze ozdobić zielonymi gałązkami świerku, a wokół zastawy rozłożyć orzechy
i szyszki, czy własnoręcznie zrobione ozdoby z mandarynek, pomarańczy lub jabłek. Jako ozdoba stołu doskonale sprawdzą się również drobne przekąski,
których bazą są orzechy i suszone owoce.
Pomarańcze w czekoladzie z pistacjami
- 4 pomarańcze
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g pistacji Bakalland
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy
i dzielimy na cząstki. Następnie roztapiamy tabliczki czekolady
w kąpieli wodnej.
Kawałki pomarańczy moczymy w czekoladzie,
a następnie posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami, czekamy,
aż czekolada zastygnie. Następnie gotowe owoce układamy na ozdobnym talerzu
i dekorujemy nimi stół.
Biała czekolada z bakaliami
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 g żurawiny
z sokiem z granatu Bakalland - 100 g pistacji Bakalland
- 70 g skórki pomarańczowej Bakalland
- 100 g jagód Goji Bakalland
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze przez chwilę rozpuszczamy czekoladę. Gotową masę przelewamy do silikonowej formy (wielkość uzależniona
od ilości masy). Następnie masę posypujemy posiekanymi bakaliami:
żurawiną i orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. Czekoladę łamiemy na nierówne kawałki i ustawiamy na stole. Całość dekorujemy gałązką zielonego świerku.