Filtry odwróconej osmozy, dostarczające czystą wodę prosto z kranu, to jedno z rozwiązań, które coraz częściej pojawiają się w polskich domach. Co trzeba o nich wiedzieć?
Filtry stosujące proces odwróconej osmozy są w stanie zagwarantować nam najczystszą wodę z możliwych. Jeśli dodatkowo wybierzemy filtr wyposażony w mineralizator, otrzymamy wodę wzbogaconą o wartości mineralne i mikroelementy. Jej wartości będą zbliżone do butelkowanej wody mineralnej, którą możemy nabyć w sklepie. A wszystko to bez konieczności robienia zakupów, transportowania butelek i co za tym idzie, zwiększania produkcji plastiku na świecie.
Odwrócona osmoza – na czym polega?
Zacznijmy jednak od początku i sprawdźmy, na jakiej zasadzie działają filtry odwróconej osmozy. Odwrócona osmoza to bezchemiczny proces filtracji wody, który uznawany jest za najskuteczniejszą metodę w tej dziedzinie. Składa się z kilku etapów. Na początku ciśnienie wody kieruje ją do tak zwanej membrany osmotycznej. To element filtra, który posiada mikroskopijne wręcz otwory. Dzięki ich ekstremalnie małemu rozmiarowi, wszelkie niepożądane elementy zostają odseparowane i nie przepuszczone przez membranę. Mowa o zanieczyszczeniach i szkodliwych substancjach, takich jak grzyby, wirusy, bakterie, mikroorganizmy, związki chemiczne czy piasek i rdza. Brudna woda zostaje odprowadzona do ścieków, a oczyszczona trafia w dalszą drogę – docelowo do naszych szklanek i to prosto z kranu. Bez problemów i bez obaw.
Filtry do wody z odwróconą osmozą montuje się pod zlewem, więc są one niewidoczne i w żaden sposób nie przeszkadzają nam w korzystaniu z kuchni. Woda poddana procesowi odwróconej osmozy może być wykorzystywana również do użytkowania artykułów gospodarstwa domowego. Dzięki jej zastosowaniu sprzęty kuchenne będą cechować się dłuższą żywotnością. Woda uzdatniona w wyżej wymieniony sposób służyć będzie też osobom cierpiącym na choroby skóry, na przykład atopowe zapalenie skóry. Wspomoże również ludzi o skórze delikatnej i wrażliwej, dlatego często wykorzystywana jest do przemywania twarzy czy kąpieli.
A co z minerałami?
Woda poddana procesowi odwróconej osmozy traci wszystkie swoje pierwotne, negatywne właściwości, ale filtracja zabiera z niej również właściwości odżywcze. Czy posiadacze filtrów są więc skazani na spożywanie i wykorzystywanie wody niemal jałowej? Nic bardziej mylnego! Producenci pospieszyli z ratunkiem i stworzyli specjalny typ filtrów odwróconej osmozy z mineralizatorem. Ten typ filtra po uzdatnieniu wzbogaca wodę o niezbędne wartości odżywcze i minerały – między innymi sód, potas, wapń i magnez. Według wielu badań, taka woda nie różni się zbytnio swoim „bogactwem” minerałów od wód mineralnych sprzedawanych w butelkach na sklepowych półkach.
I już na koniec, bardzo ważną zaletą w kontekście użytkowania filtrów pod zlew, jest również ekologia. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie przyczyniamy się do produkcji plastiku i wyświadczamy Matce Naturze dużą przysługę. Woda butelkowana zawiera w swoim składzie mikroplastik, który w dużych ilościach może źle wpływać na nasze zdrowie. Pijąc oczyszczoną wodę z kranu, mamy pewność, że jest ona w pełni zdrowa i wskazana.
Filtry odwróconej osmozy możecie nabyć w sklepie myaqua.pl