Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów – Halloween.
„Cukierek albo psikus” – to pytanie bardzo często można usłyszeć od przebranych dzieci, które pukają do drzwi 31 października. Rzadko kiedy znajdzie się śmiałek, który prosi o psikus, nie oferując odwiedzającym go przebierańcom słodyczy. A gdyby tak w Halloween zaproponować rodzinie i dzieciakom polecane przez dietetyków FC Barcelona smaczne dyniowe pankejki, któremożnaudekorować w dynie, potworki czy nietoperze?
Do przygotowania dyniowych naleśników potrzebujesz:
Składniki
- 80g mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- 80g puree z dyni
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach. W robocie planetarnym (np. Beko) połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pankejk był puszysty i ładnie zarumieniony. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz