Tłusty Czwartek to święto, na które czeka wielu smakoszy słodkości. Tego dnia nie liczymy kalorii, za to smakujemy, zajadamy się i… oblizujemy lukier. Niezależnie od ulubionych zwyczajów kulinarnych, warto w tym roku spróbować czegoś nowego, na przykład przepisu na domowe pączki z budyniem waniliowym.

domowe pączki

Z różaną konfiturą, lukrem czy może budyniem?

Tradycje kulinarne związane z obchodzeniem Tłustego Czwartku w Polsce różnią się w zależności od regionu, czy też zwyczajów panujących w każdym domu. Niektórzy przygotowują faworki, ciastka czy eklery, ale większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez pączków. Coraz częściej testujemy nowoczesne przepisy na desery do samodzielnego przygotowania– szczególnie, że wspólne gotowanie może być wydarzeniem łączącym pokolenia i atrakcją dla dzieci. Domowe pączki zachęcają nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Obok nadzienia różanego, najbardziej klasycznego, ciekawą propozycją jest pączek z nadzieniem budyniowym. Budyń, ze swoją aksamitną konsystencją, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Tylko wyobraź sobie puszyste, mięciutkie pączki z kremowym, rozpływającym się ustach nadzieniem waniliowym. Po usmażeniu możesz udekorować je lukrem i skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem.

Domowe pączki z budyniem  

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 75 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • trochę smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym bez cukru, np. WINIARY
  • 800 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Krok 1. Przesiej mąkę pszenną. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj do osiągnięcia pół gęstej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby masa wyrosła.

Krok 2. Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników (sól, pozostały cukier, jajka, żółtka i większość rozpuszczonego masła). Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3. Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Krok 4. Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimną masą budyniową przygotowaną z budyniów WINIARY, 800 ml mleka, 100 g masła i 2-3 łyżek cukru pudru. Spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż 1 pełną łyżeczkę masy, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.

Krok 5. Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 minut do wyrośnięcia.

Krok 6. Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175ºC, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 7. Jeszcze ciepłe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.