Tłusty Czwartek to święto, na które czeka wielu smakoszy słodkości. Tego dnia nie liczymy kalorii, za to smakujemy, zajadamy się i… oblizujemy lukier. Niezależnie od ulubionych zwyczajów kulinarnych, warto w tym roku spróbować czegoś nowego, na przykład przepisu na domowe pączki z budyniem waniliowym.

domowe pączki

Z różaną konfiturą, lukrem czy może budyniem?

Tradycje kulinarne związane z obchodzeniem Tłustego Czwartku w Polsce różnią się w zależności od regionu, czy też zwyczajów panujących w każdym domu. Niektórzy przygotowują faworki, ciastka czy eklery, ale większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez pączków. Coraz częściej testujemy nowoczesne przepisy na desery do samodzielnego przygotowania– szczególnie, że wspólne gotowanie może być wydarzeniem łączącym pokolenia i atrakcją dla dzieci. Domowe pączki zachęcają nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Obok nadzienia różanego, najbardziej klasycznego, ciekawą propozycją jest pączek z nadzieniem budyniowym. Budyń, ze swoją aksamitną konsystencją, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Tylko wyobraź sobie puszyste, mięciutkie pączki z kremowym, rozpływającym się ustach nadzieniem waniliowym. Po usmażeniu możesz udekorować je lukrem i skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem.

Domowe pączki z budyniem  

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 75 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • trochę smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym bez cukru, np. WINIARY
  • 800 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Krok 1. Przesiej mąkę pszenną. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj do osiągnięcia pół gęstej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby masa wyrosła.

Krok 2. Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników (sól, pozostały cukier, jajka, żółtka i większość rozpuszczonego masła). Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 3. Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Krok 4. Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimną masą budyniową przygotowaną z budyniów WINIARY, 800 ml mleka, 100 g masła i 2-3 łyżek cukru pudru. Spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż 1 pełną łyżeczkę masy, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.

Krok 5. Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 minut do wyrośnięcia.

Krok 6. Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175ºC, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 7. Jeszcze ciepłe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.