Tłusty Czwartek to święto, na które czeka wielu smakoszy słodkości. Tego dnia nie liczymy kalorii, za to smakujemy, zajadamy się i… oblizujemy lukier. Niezależnie od ulubionych zwyczajów kulinarnych, warto w tym roku spróbować czegoś nowego, na przykład przepisu na domowe pączki z budyniem waniliowym.
Z różaną konfiturą, lukrem czy może budyniem?
Tradycje kulinarne związane z obchodzeniem Tłustego Czwartku w Polsce różnią się w zależności od regionu, czy też zwyczajów panujących w każdym domu. Niektórzy przygotowują faworki, ciastka czy eklery, ale większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez pączków. Coraz częściej testujemy nowoczesne przepisy na desery do samodzielnego przygotowania– szczególnie, że wspólne gotowanie może być wydarzeniem łączącym pokolenia i atrakcją dla dzieci. Domowe pączki zachęcają nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również aromatem i wyglądem. Obok nadzienia różanego, najbardziej klasycznego, ciekawą propozycją jest pączek z nadzieniem budyniowym. Budyń, ze swoją aksamitną konsystencją, tworzy wyjątkowe doznania smakowe. Tylko wyobraź sobie puszyste, mięciutkie pączki z kremowym, rozpływającym się ustach nadzieniem waniliowym. Po usmażeniu możesz udekorować je lukrem i skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem.
Domowe pączki z budyniem
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 75 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- trochę smalcu lub oleju do smażenia
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym bez cukru, np. WINIARY
- 800 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1. Przesiej mąkę pszenną. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj do osiągnięcia pół gęstej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby masa wyrosła.
Krok 2. Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników (sól, pozostały cukier, jajka, żółtka i większość rozpuszczonego masła). Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3. Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Krok 4. Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimną masą budyniową przygotowaną z budyniów WINIARY, 800 ml mleka, 100 g masła i 2-3 łyżek cukru pudru. Spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż 1 pełną łyżeczkę masy, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.
Krok 5. Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Krok 6. Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175ºC, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 7. Jeszcze ciepłe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!