Jesienna aura nie sprzyja zdrowiu. Chyba że… zaczniemy zapobiegać,
zamiast leczyć. Recepta? Ruch i dieta oparta na sezonowych produktach.
Jesień to pora roku, w której powinniśmy szczególnie zadbać o układ
odpornościowy. Pomoże w tym ruch na świeżym powietrzu i odpowiednia
dieta. Co przyrządzić z dostępnych od września do listopada warzyw i owoców?
Jabłka, gruszki, jarmuż
Najpopularniejsze owoce
jesienne to jabłka i gruszki.
Nie bez powodu! Owoce
te mają niski indeks
glikemiczny, dzięki czemu
spokojnie mogą po nie sięgać
nawet diabetycy. Jeżeli znudzą
nas placki, tarty czy jabłeczniki,
warto spróbować czegoś nowego,
na przykład koktajli z warzywami
kapustnymi, na które również
jest wtedy sezon.
„Modne ostatnio zielone koktajle często uwzględniają je w swoim przepisie,
chociażby w postaci popularnego jarmużu.
Zawarte w nich substancje
o właściwościach
antynowotworowych
ulegają największej aktywacji
po uwolnieniu ich z komórek
warzywa, które ma miejsce
podczas gryzienia
lub miksowania.
W przypadku tego drugiego,
przebiega ono bardziej
efektywnie” – wyjaśnia
Jakub Sobiecki, ekspert
kampanii edukacyjnej
Electrolux Zdrowo zmiksowani.
Warto więc zamienić słodki
kompot na smoothie z jabłkiem,
gruszką, jarmużem oraz dodatkiem siemienia lnianego, które pozwala
na przyswojenie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dynia na talerzu
Jesienią na targach warzywnych króluje rodzina dyniowatych. Zaliczają
się do niej nie tylko liczne odmiany dyni, ale także cukinia, kabaczek
czy patison. Z tych łatwych w uprawie i tanich w sezonie warzyw możemy
przygotować całą gamę potraw, od przystawki, przez danie główne,
na deserze kończąc:
- Dynia: zawarte
w niej składnik mają
właściwości
przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, antynowotworowe
i przeciwpasożytnicze.
Można ją upiec, ugotować,
zblendować; popularne
są ostatnio dyniowe muffiny,
a także zupy krem
z dodatkiem mleka kokosowego. - Cukinia: idealnie nadaje
się na placki, oczywiście
przyrządzone z dodatkiem
minimalnej ilości oliwy z oliwek
i świetnie smakuje przyrządzona na grillu. Dzięki temu, że jest sycąca, a zarazem
niskokaloryczna (zaledwie 15 kcal/100g), nie zaszkodzi więc osobom, które dbają
o smukłą sylwetkę. - Kabaczek i patison: oba warzywa nadają się na marynaty, niestety patisona
znacznie trudniej znaleźć w sklepie czy na targach warzywnych. A szkoda,
bo pełen jest wartości odżywczych. Z kolei kabaczek wyglądem przypomina
cukinię i w przepisach łatwo ją zastępuje. Zawiera błonnik pokarmowy,
poprawiający funkcjonowanie układu pokarmowego.
Granat na zdrowie
Granat to owoc pojawiający
się w sklepach w okresie
jesiennym, trafiający do nas
głównie z państw rejonu
Morza Śródziemnego.
Choć nie jest rośliną z naszej
szerokości geograficznej,
warto spróbować granatu,
uznawanego
przez Hebrajczyków
za symbol życia.
Ma on nieocenione walory
dla zdrowia i urody: potas,
foliany, witaminę K i C,
która przyczynia
się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Najprościej
zjeść go na surowo, po prostu wysysając soczysty miąższ z pestek.
Jego słodko-kwaskowatym smakiem warto również urozmaicać sałatki
i desery. Zbawienny wpływ na zdrowie ma również sok z granatu,
który dzięki skoncentrowaniu przeciwutleniaczy doczekał się kilku badań
u pacjentów kardiologicznych, zakończonych pozytywną rekomendacją.