Świeże zioła, biały ser, kolorowe sałaty, szpinak, dojrzałe pomidory, brzoskwinie. Efekt? Dwie różne wegetariańskie potrawy. Lekkie, zdrowe, jeszcze pachnące słońcem dania na pożegnanie lata.

Tekst: Joanna Jaworska

dania

 

Choć pogoda na to nie wskazuje, dziś mamy ostatni dzień astronomicznego lata. Jak to uczcić? Choćby posiłkiem pachnącym słońcem. Wystarczy krótka wizyta na targu albo w warzywniaku, a potem chwila pracy i wegetariańskie dania na pożegnanie lata gotowe. Na co macie ochotę? Sałatkę czy pierogi z ciasta szpinakowego?

Sałata z białym serem i brzoskwiniami

Składniki na 2 osoby

  • kilkanaście liści różnego rodzajów sałat: strzępiasta, lodowa, raddiccio
  • 1 burak, 1 marchewka
  • kilka liści szpinaku
  • 20 dkg białego twarogu
  • 1 brzoskwinia
  • natka pietruszki, szczypiorek, ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny 

Dressing: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, kilka gałązek bazylii, ząbek czosnku, sól, pieprz

Najpierw zrób chipsy z jarzyn. Buraki i marchew obierz, pokrój w duże cienkie plasterki. Wrzuć na gorący tłuszcz, obsmaż z obydwu stron, uważając, by chipsy się nie spaliły. Wyłóż je na papierowe ręczniki i odsącz z tłuszczu. Sałaty porwij, zmieszaj. Przygotuj dressing. Liście bazylii posiekaj, zalej oliwą z oliwek, dodaj musztardę, odrobinę miodu, sól i pieprz. Biały ser rozdrobnij, dodaj do niego posiekane zioła i kilka kropli soku z cytryny. Wymieszaj. Serek powinien być gęsty i puszysty. Sałaty zalej dressingiem, dodaj kulki serowe (nadasz im kształt dużą łyżką), posyp kawałkami brzoskwini, udekoruj wszystko chipsami.

Pierogi z ciasta szpinakowego z serem i sosem z pomidorami

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki
  • 200 g posiekanych liści szpinaku
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Farsz

  • 1 kg białego sera, trzykrotnie mielonego
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 duże pomidory
  • gałka masła
  • łyżka mąki
  • 25 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan

Posiekane liście szpinaku zblenduj z łyżką oleju. Mąkę, sól i szpinak wyrabiaj najpierw w misce, a potem na blacie z dodatkiem gorącej wody na gładkie ciasto (dobrze wyrobione ciasto poznasz po tym, że po przekrojeniu pojawią się bąbelki powietrza). Ciasto nie powinno się kleić. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienkie płaty, wytnij kółka za pomocą szklanki. Przygotuj farsz i napełniaj nim pierogi. Wrzuć je na wrzątek, zmniejsz ogień i wyławiaj od razu, gdy wypłyną, żeby się nie porozklejały. Przygotuj sos: świeże pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Na gorące masło wrzuć pomidory, przesmaż, dodaj wino. Gałkę masła obtocz w mące i dodaj do sosu. Powinien być gęsty i klarowny. Na patelnię wrzuć pierogi i poczekaj, aż sos je oblepi. Posyp wszystko na talerzu tartym parmezanem. Udekoruj liśćmi szpinaku. 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.