Aksamitny, delikatny, a do tego zdrowy i oryginalny – taki właśnie jest czekoladowy deser z tofu, z owocami i orkiszowym spodem z ciasteczek. Świetny na gorące dni, prosty w przygotowaniu i efektowny.
Tofu to nic innego jak twarożek sojowy wytwarzany z mleka sojowego z procesie koagulacji. Myślicie, że jest mdłe i bez smaku? Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko dobrze je przyrządzić, a stanie się tofu zmieniającym życie. Chrupkim, pikantnym, w pysznej panierce, z delikatnym wnętrzem albo aksamitnie kremowym w deserach, a przy tym zdrowym.
Soja, z którego robi się tofu, ma niemal cudowne właściwości. Zawiera do 40% wysokiej jakości białka, do 18% oleju, 30% węglowodanów, lecytynę, flawonoidy, błonnik, witaminy A, B1, B2, PP, E i sole mineralne. Dostarcza nam znacznie więcej magnezu, żelaza i cynku niż groch czy fasola.
Warzywo to zapobiega osteoporozie, miażdżycy i związanym z nią chorobom, pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, może zapobiegać nowotworom. Japonki, które spożywają dużo produktów sojowych, rzadko skarżą się na przykre dolegliwości związane z menopauzą – uderzenia gorąca czy zawroty głowy, rzadziej też cierpią na osteoporozę. Badania wykazują, że mieszkanki Kraju Kwitnącej Wiśni z mniejszą częstotliwością zapadają również na nowotwory hormonozależne w porównaniu z kobietami, które w swojej diecie nie uwzględniają produktów sojowych. To co, dziś na dobry początek tygodnia czekoladowy deser z tofu z owocami?
Składniki na 4 porcje
- 400 g tofu
- 50 g czekolady
- 3 łyżki miodu
- 100 g orkiszowych ciasteczek, np. Holle
- 1 mus z gruszki, brzoskwini, maliny z orkiszem, np. Pear Pony Holle
- świeże owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Tofu zblendować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, po przestudzeniu delikatnie połączyć z przygotowanym tofu. Posłodzić miodem, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Orkiszowe ciasteczka pokruszyć na kawałeczki i wyłożyć nimi spód salaterek. Na ciasteczka wyłożyć warstwę musu. Schłodzony krem z tofu wyjąć z lodówki przełożyć do przygotowanych salaterek, ozdobić ulubionymi owocami lub bakaliami.