Co pić podczas upałów

Co pić podczas upałów? Najlepiej wodę, wiadomo. Ale czasem można też coś innego. Również zdrowego. Kefir, izotonik, kwas chlebowy czy wodę z owocami.

Tekst: Joanna Zaguła

Kiedy słupek rtęci wciąż pnie się w górę, tracimy więcej wody z organizmu niż w zwyczajnych, nietropikalnych warunkach. Trzeba wtedy nawadniać się bardziej intensywnie, niż kiedy indziej. Wszyscy wokół przypominają – pij wodę! Ale co jeszcze pić podczas upałów? Kiedy już mamy tej wody dosyć, mamy ochotę na coś innego. A coś innego może być bardzo fajne – pyszne i zdrowe!

Woda z owocami. Zamiast zwykłej kranówki czy mineralnej zróbcie sobie pyszną bezcukrową lemoniadę. Wrzućcie do wody trochę leśnych owoców – malin, borówek, jagód albo ogórka czy truskawki. Do tego wciśnijcie trochę soku z cytryny i dorzućcie zioła. Nie tylko miętę, ale też tymianek czy rozmaryn. Wrzućcie lód albo – jeszcze lepiej – zamrożone cytrusy.

Mleczne napoje. Ale nie kakao, tylko koktajle albo kefir czy jogurt. Oba te napoje mają mało kalorii i zdrowe bakterie probiotyczne. Świetnie też gaszą pragnienie. Zróbcie sobie ajran – jogurt zmiksowany z lodem, doprawiony solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Herbata i to ciepła, a nie mrożona. W krajach arabskich pije się gorącą z dodatkiem mięty. Przez to, że rozgrzewa, bardziej się pocimy i to nas chłodzi. Tylko pamiętajcie, że takie ochłodzenie nie zapewnia nawodnienia. Po takiej herbatce wypijcie domowy izotonik.

Izotonik, ale nie taki ze sklepu z dużą ilością cukru. W domu zróbcie napój z wody, miodu, mięty i odrobiny soli. Uzupełnicie składniki mineralne, które tracicie, pocąc się i nawodnicie organizm. Świetnym izotonikiem jest też sok pomidorowy, który zawiera dużo potasu. A ten pierwiastek też tracimy wraz z potem.

Kwas chlebowy bezalkoholowy fermentowany napój charakterystyczny dla wschodnich regionów naszego kraju i naszych wschodnich sąsiadów. Wielką jego zaletą jest to, że długo utrzymuje chłód po wyjęciu z lodówki. Jest to napój wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.