Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? To proste – trzymać się założonego planu regularnych posiłków, być aktywnym i gotować w wersji fit.
Przepis: Konrad Gaca „Kuchnia Fit”.
Barszcz biały ze świeżym chrzanem
Składniki:
- marchew, 2 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- świeżo starty chrzan,
2 łyżki - jajka gotowane
na twardo, 2 szt. - śmietana 12%, 3 łyżki
- masło (bez soli)
1/8 kostki - sok z cytryny, 4 łyżeczki
- ziele angielskie, 5 ziaren
- liść laurowy
- natka pietruszki, 1 łyżka
- majeranek do smaku
- pieprz naturalny
Przygotowanie:
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody
i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę
i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok
z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy
z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy
z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy
i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.