Szukasz pomysłu na szybką i słodką przekąskę karnawałową? Polecamy deser makowy na bazie biszkoptu z kremową pierzynką. Jego słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. Największą trudność stanowi pieczenie ciasta, ale za to zapach w domu jest wspaniały i pobudza apetyt. 

deser makowy w pucharkach

Składniki na deser makowy:

Biszkopt (blaszka 15×25):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 40 g maku mielonego, np. BackMit
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze śmietany i mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • mandarynki do dekoracji
  • płatki migdałów, np. KRESTO do dekoracji

Przygotowanie:

Zacznij od jajek. Trzeba oddzielić żółtka od białek i z tych drugich ubić pianę na sztywno. Do piany dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj całość delikatnie łyżką. Piecz około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz. Serek mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj do momentu uzyskania sztywnego kremu. W ładnych  szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami. Przed podaniem dobrze jest deser schłodzić. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.