Sposoby na niestrawność

Dla tych, którzy za mocno kochają świąteczne dania, przygotowaliśmy naturalne porady. To sprawdzone i naturalne sposoby na niestrawność.

Tekst: Joanna Zaguła

Czekamy na te święta przez cały grudzień, jeśli nie przez cały rok i kiedy już wreszcie nadejdą, to korzystamy na całego. Jemy smażonego karpia, barszcz z uszkami, kapustę, ziemniaki, śledzie, kutię, pierogi, pierniki, serniki, makowce, czekoladowe mikołaje, a potem jeszcze dokładkę… I cierpmy, bo – wbrew temu, co od lat podejrzewam – nie mamy osobnego żołądka na słodycze, tylko jeden i to niewielki.

Trudno w takim momencie komukolwiek doradzać wstrzemięźliwość. A jednak będę próbować. Choć sama nie jestem bez winy. Ale co tam, niech przynajmniej inni nie cierpią. Bo bezsprzecznie najlepszym lekiem jest w tym wypadku umiar. Naprawdę nie musimy aż tak dużo jeść, a – co jeszcze ważniejsze – aż tak dużo gotować. Niech dań będzie mniej (nie zawsze musi być 12), a ich ilości czasem symboliczne. Ograniczcie liczbę słodyczy na stole i pod choinką, a nikt tego nawet nie zauważy w całym świątecznym szaleństwie.

Ale jeśli zło już się stało, to śpieszę z pomocą. Nich ta pomoc będzie naturalna, bo naszemu organizmowi, przejedzonemu i zmęczonemu, nie potrzeba jeszcze więcej wyzwań.

Jeśli czujecie ciężkość na żołądku, wypijcie niewielki kieliszek wina albo łyk (tylko łyk) wódki. Przyspieszą trawienie i żołądek przestanie być przepełniony. Pomoże też zielona herbata oraz napary: z kminku, mięty, kopru włoskiego.

Jeśli brzuch kłuje i boli – pijcie melisę i rumianek.

Jeśli macie zgagę, postawcie na świeży imbir. Na przykład zróbcie napar z jego korzenia i z miodu.

Jeśli żołądek was pali, nie zapominajcie o wodzie. Pijcie ją przez cały dzień. Ale nie po całej szklance na raz, tylko po kilka łyków co kilkanaście minut.

Jeśli macie napuchnięty brzuch zróbcie napar z pieprzu, goździków i cytryny i wypijcie na noc. A rano polecamy wodę z octem i miodem.

Jeśli jest wam niedobrze, też posiłkujcie się wodą i jedzcie migdały.

A po takim obciążeniu dla wątroby, jakim są święta, warto ją odbudować, dodając do jedzenia ostropest.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.