Masz ochotę na niebanalny deser? Przygotuj shake z gorzką czekoladą i bananami. Sekretem jego smaku są składniki najlepszej jakości – ekologiczne mleko, dojrzałe owoce, dobrej jakości czekolada.

Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

(na 4 porcje)

  • mleko ekologiczne, np. BIO od OSM Piątnica – 500 ml
  • kawa rozpuszczalna – 3 łyżki
  • cukier brązowy – 3 łyżeczki
  • czekolada gorzka – ½ tabliczki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • dojrzały banan – 2 średnie sztuki
  • lód – 5-6 kostek

Przygotowanie:

Odlać do garnka 150 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną, cukier brązowy, połamaną czekoladę, wiórki kokosowe i całość zagotować, często mieszając. Przestudzić, dodać pokrojonego banana, lód i pozostałe zimne mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, przelać do szklanek i udekorować pokrojonymi orzechami nerkowca lub wiórkami kokosowymi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.