Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń, a ze względu na swój różowy kolor nazywany jest napojem zakochanych. Spróbujecie?

Do przygotowania tradycyjnego noon chai mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przyrządzają w samowarze, dodając do niej pistacje
i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach – ważne, by przestrzegać kilku zasad.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g pistacji,
    np. Bakalland
  • 70 g migdałów,
    np. Bakalland

 

Przygotowanie:

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól,
kilka ziaren pokruszonego kardamonu,  laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez
ok. 20 minut. Dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek.
Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.