Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz spada, warto rozgrzewać się od środka i spożywać co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. Rozwiązaniem są zupy z dodatkiem rozgrzewających ziół tj. kolendry, imbiru lub cynamonu.

shutterstock_293644886

Przykładem takiego dania jest zupa marchewkowa z dodatkiem sera pleśniowego i pomarańczy. Pyszna, zdrowa i aromatyczna. Oprócz cennych minerałów zupa ta jest także bogatym źródłem węglowodanów dostarczających organizmowi energii oraz witaminy C wzmacniającej odporność.

 

shutterstock_169506695Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek drobno i świeżo pokrojonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta kolendry
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcza


Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest zeszklenie na oliwie posiekanej cebuli i czosnku. Dalej dodajemy przyprawy oraz pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchew będzie miękka. Na koniec dodajemy ser pleśniowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość miksujemy, przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do zupy są grzanki z pełnoziarnistego pieczywa lub kawałek sera pleśniowego bądź fety.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.