Dynia – smaczny symbol jesieni. Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween. Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć.

shutterstock_319169408

Składniki: 

  • 1/2 szklanki dość drobnego makaronu, np. kolanka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • natka pietruszki

1

Przygotowanie:

Do bordowego pojemnika silikonowego Jana Niezbędnego (1200 ml) wrzuamy makaron. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Zamykamy pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i mikrofalujemy na najwyższej mocy ok. 10 minut. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta, a makaron będzie odpowiednio miękki – możemy wmieszać ser, uprażone wcześniej na suchej patelni pestki oraz natkę pietruszki. Warto podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, bądź jako dodatek do mięsa lub ryby. Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.