Makaron z serem i pestkami dyni

Dynia – smaczny symbol jesieni. Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween. Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć.

shutterstock_319169408

Składniki: 

  • 1/2 szklanki dość drobnego makaronu, np. kolanka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • natka pietruszki

1

Przygotowanie:

Do bordowego pojemnika silikonowego Jana Niezbędnego (1200 ml) wrzuamy makaron. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Zamykamy pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i mikrofalujemy na najwyższej mocy ok. 10 minut. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta, a makaron będzie odpowiednio miękki – możemy wmieszać ser, uprażone wcześniej na suchej patelni pestki oraz natkę pietruszki. Warto podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, bądź jako dodatek do mięsa lub ryby. Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.