Wrap à la sushi, wrap à la tort czy wrap – pizza. Form podania tego okrągłego placka wystarczy na każdy dzień tygodnia. W jaki sposób rozprawić się z kulinarną nudą za pomocą wrapa i w prosty sposób pobudzić zmysły?

mission_wraps_4

Jedzenie odbieramy rożnymi zmysłami. Nie tylko smakiem, ale też węchem, dotykiem, słuchem i co ważne – wzrokiem. Duży wpływ na nasze odczucia smakowe ma  właśnie kształt i kolorystyka dań. Ile razy zjedliśmy coś z większym apetytem, dlatego że było estetycznie podane? Dlatego warto zadbać o sposób podania potraw, nawet tych codziennych, serwowanych na śniadanie czy kolację.

Nadawanie nowych form naszym codziennym daniom to sposób na dobrą zabawę w kuchni w projektowanie jedzenia. Czynność ta wbrew pozorom nie jest zarezerwowana tylko dla blogerów kulinarnych czy specjalistów od food design. Projektowanie jedzenia zaczyna się  już od codziennego dbania o to, żeby to, co podajemy na talerzu, wyglądało estetycznie.  Kulinarna kreatywność i poszukiwanie nowych form dla dań, to też szansa mission_wraps_7na przekonanie dzieci do nowych smaków, czy też możliwość zaskoczenia zaproszonych gości lub swoich bliskich.

Zabawa w zawijanie

Jednym z łatwo dostępnych produktów, które dają możliwość pozbycia się kulinarnej nudy są wrapy, czyli okrągłe placki. Wrapy kojarzone są przede wszystkim z kanapką zwiniętą w rulon lub złożoną w kopertę. Jednak z analizy firmy Mission Wraps wynika, że Polacy coraz częściej szukają alternatywnych form ich podania. Przy odrobinie wyobraźni i można je zwijać i zawijać na wiele sposobów. Tylko popatrzcie.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.