W marcu nasze nastroje są zmienne jak pogoda. Raz jesteśmy pełni energii, innym razem nie chce nam się wstać z łóżka. Jak poprawić sobie humor? Deserem! Oto przepis na pyszny flan.

Flan pomarańczowy

flan pomarańczowySkładniki dla 8 porcji: 

  • 1¼ szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki sosu TABASCO® Brand Green Pepper
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO® i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Delicious creme caramel dessert

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.