Sałatki sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Kiedy dodasz do nich bakalii, zyskasz energię i mnóstwo witamin.


Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to świetna baza zielonych letnich sałatek, a połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii, a jeśli chcemy dodać
do zieleniny naturalnej słodyczy, warto wzbogacić ich smak bakaliami.

Sałatka z pesto 

Składniki na pesto:

  • 20 g świeżej bazylii
  • 75 g orzechów nerkowca, np. Bakalland
  • 3 łyżki stołowe oliwy
    z oliwek
  • 10 g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • Szczypta soli i pieprzu

Składniki na sałatkę:

  • 1 upieczona pierś
    z kurczaka
  • 100 g rukoli
  • 1 awokado
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę,
wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem
z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.