Domowej roboty batoniki

Domowej roboty batoniki z migdałów, orzechów i suszonych owoców są jednym
z najlepszych źródeł energii, np. w trakcie intensywnej nauki lub treningów.
Sięga po nie coraz więcej świadomych osób. Przygotować taki przysmak
jest niezwykle łatwo.  

Przepis: Karolina i Maciej Szaciłło z książki „W dobrym kierunku” wydanej
dla Factory

Domowej roboty batoniki

Jak gotować lekko, smacznie i zdrowo? Dowiecie się między innymi z rozdziału Smak, książki „W dobrym kierunku”. Karolina i Maciej Szaciłło w Dekalogu Zdrowego Odżywiania podają nie tylko 10 najważniejszych zasad, opartych na najnowszej piramidzie zdrowia, ale też 18 przepisów na śniadania, zupy, dania z warzyw
i desery.  Oto jeden z nich – błyskawiczna przekąska w sam raz na tę porę roku, wykorzystująca dobroczynne działanie migdałów, które dostarczają nie tylko białka, ale również nienasycownych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Domowej roboty batoniki Trele morele

Uwaga: kupując suszone morele wybieraj te ciemniejsze (i brzydsze).
Jasne i ładniejsze są poddane działaniu szkodliwego dwutlenku siarki.

porcja dla 3–4 osób

trudność: łatwe

czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Domowej roboty batoniki50 g migdałów
  • 50 g nerkowców
  • 100 g niesiarkowanych (ciemnych) suszonych moreli
  • 1/2 łyżeczki skórki
    z cytryny
  • 1 szczypta nierafinowanej soli

do obtoczenia (opcjonalnie):

  • naturalny miód
    lub jasna melasa (np. kukurydziana, ryżowa)
  • garść migdałów

Przygotowanie:

Orzechy i migdały mielimy na proszek w robocie kuchennym z metalowym ostrzem (można tez użyć przystawki z metalowym ostrzem do ręcznego blendera). Dodajemy resztę składników i mielimy, aż masa zacznie się kleić. Z masy formujemy kulki. Możemy je obtoczyć w uprażonych na suchej patelni, poszatkowanych migdałach. W tym celu na talerz wylewamy odrobinę miodu
lub melasy. Maczamy w nich kulki i obtaczamy w poszatkowanych migdałach.

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany