Barszcz biały w wersji fit

Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? To proste – trzymać się założonego planu regularnych posiłków, być aktywnym i gotować w wersji fit.

Przepis: Konrad Gaca „Kuchnia Fit”.

Barszcz biały ze świeżym chrzanem
Składniki:

  • marchew, 2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeżo starty chrzan,
    2 łyżki
  • jajka gotowane
    na twardo, 2 szt.
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • masło (bez soli)
    1/8 kostki
  • sok z cytryny, 4 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liść laurowy
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • majeranek do smaku
  • pieprz naturalny

Przygotowanie:

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody
i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę
i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok
z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy
z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy
z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy
i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany