Śniadanie to zdaniem dietetyków najważniejszy posiłek dnia. Ma być lekkie, ale jednocześnie bogate we wszystkie składniki odżywcze. Tymczasem większość z nas zadowala się o poranku tylko filiżanką kawy czy herbaty.
Dobre rozpoczęcie dnia ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. To opinia lekarzy i dietetyków. Ich zdaniem pełnowartościowe śniadanie zjedzone niespiesznie (najlepiej miedzy godziną 7 a 9 rano) to doskonała inwestycja w prawidłowe funkcjonowanie organizmu – jego sprawność fizyczną i umysłową. W czasie nocnej przerwy organizm zużywa bowiem nagromadzone składniki, np. węglowodany, obniża się poziom glikogenu, odpowiedzialnego m.in. za układ nerwowy. Nie działa on w pełni sprawnie, a więc zmniejsza się zdolność koncentracji, możliwość przyswajania wiedzy i wydajność pracy.
Dietetycy podkreślają, że rezygnacja ze śniadania wcale nie sprzyja utrzymaniu właściwej wagi czy odchudzaniu. Kiedy rankiem nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dziennej porcji energii (pierwsze i drugie śniadanie to odpowiednio 25% i 10 % zapotrzebowania energetycznego), potem pochłoniemy zbyt dużo kalorii. Tymczasem większość z nas lekceważy rolę pierwszego posiłku, uznając go za ten, bez którego spokojnie można się obejść. Często wychodzimy z domu na czczo lub wypiwszy tylko filiżankę kawy, wymawiając się tym, że rankiem nie jesteśmy w stanie nić przełknąć. Błąd. Takie myślenie, zdaniem dietetyków, bardzo często prowadzi do zaburzeń metabolizmu, a w konsekwencji do nadwagi, obniżenia sprawności umysłowej czy odporności organizmu.
Węglowodany o poranku
Aby aktywnie rozpocząć dzień, w pierwszym śniadaniu muszą znaleźć się węglowodany. Potrzebne są nam również białka i tłuszcze, ale w mniejszych ilościach. Rankiem najbardziej potrzebujemy jednak cukrów prostych – bezpośredniego źródła energii, ale uwaga nie należy przesadzać z ich ilością (wystarczy łyżeczka miodu rozsmarowanego na toście albo dodanego do kawy lub owoc), bo organizm zużywa je szybko – oraz cukrów złożonych, które tworzą energetyczny zapas na późniejsze godziny. Zdaniem specjalistów, ideałem śniadania dla ludzi zdrowych, jest tzw. śniadanie włoskie – czyli słodkie śródziemnomorskie śniadanie, składające się z pieczywa, masła, mleka i jego przetworów, dżemu, marmolady oraz warzyw i sezonowych owoców.