Skandynawski instytut badawczy Nofima przeprowadził badania nad wpływem jabłek na nasze zdrowie. Okazało się, że rolę w diecie tych popularnych owoców trudno przecenić.
Mamy jesień, czyli sezon na smaczne, soczyste i tanie jabłka. Zdaniem skandynawskich naukowców to świetna wiadomość dla naszego zdrowia. W ich opinii te trochę niedoceniane w Europie owoce powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie, bo ich spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych.
7000 powodów
Szacuje się, że na świecie jest około 7000 odmian jabłek. Dr Sidsel Fiskaa Hagen z Norwegii żartuje, iż istnieje mniej więcej tyle samo powodów, by codziennie zjadać przynajmniej jedno. Najnowsze badania Nofimy wykazały, iż regularne spożywanie tych owoców wpływa korzystnie na układ krwionośny i pomaga zapobiegać chorobom serca. „Spożywanie jabłek wspiera profilaktykę wielu chorób” – przekonuje dr Hagen. „Są wśród nich cukrzyca, astma, kilka typów nowotworów, przewlekłe zapalenia oraz choroba Alzheimera. Najwięcej dobroczynnych substancji odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego namawiam, by płukać owoce przed spożyciem, ale nie obierać ich.”
Trzeci owoc świata
Organizacja Narodów Zjednoczonych informuje, że w ostatnich latach jabłka to trzeci pod względem popularności owoc świata (pierwsze miejsce zajmują arbuzy i banany). Najwięcej w Europie produkują ich Włosi oraz Polacy. Jesteśmy również w czołówce tych narodów, które gustują w jabłkach.