Czekają cię egzaminy? Zbliża się sesja? Choć stres ściska żołądek, zjedz śniadanie. Pobudzi ono szare komórki do pracy, zwiększy koncentrację oraz ułatwi kojarzenie i zapamiętywanie faktów.
Pierwszy posiłek powinien być pożywny i składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które będą powoli uwalniały glukozę potrzebną do sprawnego myślenia, białka podstawowego budulca każdej komórki, a także świeżych warzyw i owoców. Nie można również zapominać o dodatku dobrego tłuszczu roślinnego, dzięki któremu przyswojone zostaną witaminy i minerały z owoców i warzyw.
„Na śniadanie przed egzaminem polecam kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa, posmarowaną margaryną Śniadaniową, z twarożkiem ze szczypiorkiem lub pastą rybną i pomidorami” – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa.
„Zamiast kanapki można zjeść miskę przygotowanych w domu płatków owsianych wymieszanych z otrębami i jogurtem naturalnym, bananem, garścią orzechów lub suszonymi morelami. Do śniadania należy wypić szklankę świeżo wyciskanego soku pomarańczowego lub zielonej herbaty. Na egzamin najlepiej wziąć ze sobą drugie śniadania oraz butelkę wody mineralnej, ponieważ jej niedobór w organizmie skutkuje pogorszeniem pamięci oraz koncentracji i zmęczeniem.”
Przed samym egzaminem można zjeść coś słodkiego. Najlepiej kawałek gorzkiej czekolady, bogatej jest w magnez niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a którego najczęściej brakuje w stresujących sytuacjach.