Ryby na lepszą pamięć

Czy wiesz, że kluczowym aspektem we wspieraniu sprawności umysłu jest dieta? Zbilansowane odżywianie odgrywa rolę w procesach wytwarzania neurotransmiterów – komórek nerwowych, przekazujących sobie informacje za pomocą impulsów elektrycznych.

Niewystarczająca ilość białka, witamin czy tłuszczów może skutkować zaburzeniami w przekazie impulsów, prowadząc między innymi do spowolnienia pracy mózgu i zaburzeń pamięci. Dlatego też warto wiedzieć, że istnieje szereg produktów, które z łatwością możemy przemycić do jadłospisu, by poprawić koncentrację, wspomóc pamięć, a także polepszyć samopoczucie i dodać sobie energii.

Pobudź układ krwionośny

Ogromnie ważne są tłuszcze – są one bowiem podstawowym materiałem budulcowym mózgu. Zbawienne działanie mają tłuszcze jednonienasycone oraz te z grupy OMEGA-3. Wspomagają układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz usprawniają krążenie. W ten sposób zapewniamy naszemu centrum dowodzenia stałą dostawę produktów niezbędnych do prawidłowego działania, a także, co kluczowe, wzmacniamy hipokamp – część mózgu odpowiedzialną za pamięć. Gdzie je znajdziemy? Ich bogatym źródłem są ryby na przykład wszystkim dobrze znane śledzie, oleje roślinne – m.in. lniany, kukurydziany czy słonecznikowy – a także oliwa z oliwek czy orzechy włoskie.

Większa przyswajalność witamin

Sposób komponowania posiłków wpływa na stopień przyswajalności wybranych substancji, dlatego dorzućmy do jadłospisu brązowy ryż, otręby owsiane, tuńczyka, cebulkę czy śledzia – wszystkie wymienione są źródłem selenu, który wspomaga działanie układu odpornościowego i krążenia oraz zapobiega stanom zapalnym i udarom mózgu. Selen sam w sobie jest antyoksydantem, ale przede wszystkim zwiększa przyswajanie witaminy E, a ta z kolei zwiększa wchłanialność witamin C, A oraz witamin z grupy B.

Zdrowie w każdym posiłku

Oczywiście produktów mających pozytywny wpływ na nasz mózg i pamięć jest znacznie więcej. Jaja, ryby, śledzie, truskawki, borówki, mango, awokado, jogurty, szpinak, brokuły… – wszystkimi składnikami możemy do woli manewrować i z odrobiną kreatywności stworzyć jadłospis dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb. Przyrządzając omlet na śniadanie, spokojnie możesz dodać do niego świeże pomidory, plastry łososia wędzonego, np. od SuperFish czy listki bazylii. Jako przekąskę wypróbuj kromkę pełnoziarnistego pieczywa z śledziem zawierającym smaczne dodatki takie jak suszone pomidory czy rodzynki sułtańskie. Pamiętaj także o regularnym piciu wody, jest ona bowiem głównym materiałem budulcowym mózgu!

Czas na działanie!

Jak widzisz, wszystko czego twój mózg potrzebuje, jest na wyciągnięcie ręki. Wcale nie potrzebujemy rewolucji w kuchni, wystarczą chęci i trochę zaangażowania. Ludzki mózg jest niesamowicie plastyczny, a przez to niezwykle podatny na bodźce. Poprawę koncentracji, łatwiejsze zapamiętywanie, lepsze samopoczucie i wiele innych skutków zbilansowanej diety z większą dawką ryb, odczujesz już niedługo po jej zastosowaniu.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany