Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski.
„Kasztany możemy podawać na wiele sposobów. Pieczone w smaku przypominają dynię Hokkaido. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej – pieczone albo gotowane w wodzie. Należy pamiętać jednak, że wcześniej należy naciąć skórkę owocu. W innym razie wybuchnie nam w piekarniku” – wyjaśnia Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa. „Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są także bardzo zdrowe. Stanowią dobre źródło energii i są sycące. Mąka z kasztanów może być dobrym zamiennikiem mąki zbożowej, gdyż nie zawiera glutenu i nie wywołuje przykrych następstw” – dodaje.
Kasztany zawierają witaminy B, E i K, potas, fosfor, żelazo, wapno, magnez, lecytynę. Mają nawet właściwości antyrakowe i przeciwdziałają chorobom serca. Kasztanami w formie nieprzetworzonej możemy cieszyć się trzy miesiące w roku – w listopadzie, grudniu i styczniu. Choć wolą cieplejsze rejony Europy, takie jak Francja czy Włochy, dostaniemy je również w polskich sklepach. Czym kierować się przy ich zakupie? Wybierajmy te o lśniących, twardych łupinach. Jeśli mamy możliwość, najlepiej każdy owoc delikatnie ucisnąć. Pusta przestrzeń pod łupiną świadczy o nadpsutym okazie.
Specjał bardzo dobrze komponuje się z grzybami, dynią, cieciorką. Dobrymi dodatkami może okazać się także czekolada i wanilia. W Warszawie spotkać można miejsca, gdzie mamy możliwość skosztowania potraw z ich wykorzystaniem. Jednym z nich jest Strefa Restauracja & Bar. W menu lokalu znajdują się takie specjały jak ravioli z dynią i kasztanami podane na sosie z czarnego bzu czy krem z kiszonych ogórków z kasztanami.
Krem z kiszonych ogórków z kasztanami
Składniki na 4 osoby
- 5 dużych kiszonych ogórków
- 100 g kasztanów jadalnych
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki śmietany 36%
- 1/6 szklanki białego wina
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
- oliwa
Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulinem. Gotuj pod przykryciem 30 min. Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą. Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj. Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem. Zupę podać z knelem z kasztanów.